SLIKARSTVO PETE DIMENZIJE: Serija omaža u Parizu srpskom i francuskom akademiku

Serijom izložbi i drugih kulturnih događaja, Francuska i Pariz odaju ovih dana omaž velikom srpskom slikaru i akademiku Vladimiru Veličkoviću.

СЛИКАРСТВО ПЕТЕ ДИМЕНЗИЈЕ: Серија омажа у Паризу српском и француском академику

Foto: Goran Čvorović

Najpre je pre nekoliko dana u Francuskoj akademiji umetnosti organizovan vernisaž impoznatne postavke na kojoj je prikazana retrospektiva stvaralaštva ovog izuzetnog umetnika preminulog 2019. godine, imajući u vidu da je Veličković, osim toga što je bio srpski akademik, zvanje akademika imao i u Francuskoj. Proteklog vikenda otvorena je još jedna izložba, nedaleko od Akademije, u galeriji "Patris Trigano", gde je često izlagao za života.

- Povodom izložbe koja se trenutno održava u Akademiji umetnosti, pomislio sam da bi bilo zanimljivo da organizujemo komplementarnu postavku – kaže za "Novosti" Patris Trigano.

Naš sagovornik podseća da je tokom prethodnih decenija priređivao više izložbi Veličkovićevih dela.

- Bili smo veoma bliski. Uvek sam imao ogromno poštovanje prema njegovom slikarstvu – ističe galerista.

U centralnom delu galerije dominiraju stara umetnikova platna, na kojima je izraz s primesama psihološkog nadrealizma nešto drugačiji u odnosu na njegovo kasnije stvaralaštvo.

- Smatrao sam da bi publici bilo interesantno da vidi veoma retka dela iz šezdesetih godina. To smo i uradili. Ideja je bila dobra, jer javnost nema često priliku da ih vidi. Izuzetnog su kvaliteta. Pokazuju značaj ovog velikog umetnika – naglašava vlasnik pariske galerije.

Trigano navodi da je Veličković slikao tragediju, isticao nasilje koje postoji u društvu i životu.

- Razotrkiva ga, kao što se usprotivio i svakoj vrsti totalitarnog angažmana – kaže.

Slike umetnika, čija su dela metafora nasilja koje je video, ali i predosetio, biće izložene u ovoj galeriji do kraja novembra. Postavka, koja trenutno traje u Akademiji umetnosti, ostaje na zidovima do 24. septembra.

Paralelno s ovim izložbama, u biblioteci Akademije umetnosti akademik Lidija Arambur potpisivala je proteklog vikenda svoju novu monografiju u kojoj su, uz njen predgovor, predstavljene reprodukcije Veličkovićevih slika u periodu od 1966. do 2019. godine.

GALERIJA "DRAGON"

Prvu samostalnu izložbu u Parizu Vladimir Veličković je imao u galeriji "Dragon" 1967. godine. Godinu dana ranije preselio se iz Beograda u Pariz, gde je proveo ostatak života. Upravo taj period i pokriva monografija Lidije Arambur. Kao profesor na pariskoj Likovnoj akademiji, Veličković je radio od 1983, punih 18 godina, do odlaska u penziju.

- Vladimir Veličković je odabrao slikarstvo koja se izdvaja od kategoričkih shvatanja savremene umetnosti. On je inovirao dijalektiku tela i njegovu teatralizaciju preispitujući želju i bol – ističe između ostalog Arambur u svojoj knjizi.

Ova istoričarka, pisac i likovni kritičar, kao dopisni član francuske Akademije, bila je, uz Veličkovićevu porodicu, koorganizator izložbe u galeriji "Grofica od Kana", što je ime koje nosi izložbeni prostor u Akademiji.

- Bio je izuzetna ličnost, s veoma jakim angažmanom. Krasile su ga duboko humane dimenzije, a iznad toga karakterisala ga je izuzetna duhovnost - kaže za "Novosti" Arambur koja je dobro poznavala Veličkovića i bila njegov prijatelj dugi niz godina.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)