BESMRTNO VLADINO DELO: Izložba slika Vladimira Veličkovića u Francuskoj Akademiji umetnosti

Crni krateri iz kojih se puši nikad ugasli dim, crveni horizont koji gori u beskraju i večita praznina destrukcijom ogoljenog pejzaža, slika purističkih linija, čistih formi, gotovo monohromna, ogromnih dimenzija, da bi jače podstakla značaj, opominje čoveka.

БЕСМРТНО ВЛАДИНО ДЕЛО: Изложба слика Владимира Величковића у Француској Академији уметности

Foto: Goran Čvorović

Francuska Akademija umetnosti odala je počast srpskom i francuskom akademiku, dugogodišnjem profesoru s Bozara, slikaru Vladimiru Veličkoviću, impozantnom izložbom u Paviljonu grofice od Kana, pod kupolom Akademije, prekoputa Luvra, od kojeg je deli samo Most umetnosti preko Sene.

Na vernisaž je preksinoć došao ceo Vladin Pariz. Njegovi bivši učenici, kolege, kulturni poslenici. Bio je to događaj u Gradu svetlosti. Videlo se koliko je Veličković ovde bio voljen i poštovan. Bili su tu, naravno, i njegovi sinovi, Marko i Vuk, i supruga Maristela.

Marko Velk i Vuk Vidor, kako glase njihova umetnička imena, i sami likovni stvaraoci, postarali su se da postavka bude reprezentativna.

- Zadovoljni smo. I naš otac bi bio – kaže Marko za "Novosti".

Njegov brat Vuk ističe da su na izboru dela i postavci radili zajedno s Akademijom.

- Trudili smo se da prostor bude popunjen najefikasnije. Veliki formati su bili prioritet. Pokrili smo razne periode, a akcenat je bio na poslednjim slikama, koje su i najmonumentalnije. Izloženo je dvanaest velikih slika, ali dovoljno da se stekne utisak o tome šta je predstavljalo njegovo slikarstvo – naglašava Vuk.

Ističe da je postavku već pogledalo više od šest hiljada ljudi. Izložba je postavljena letos, a vernisaž je organizovan preksinoć. Uz velike formate, izloženi su i crteži, a prikazan je i video-zapis o stvaralaštvu velikog umetnika. Na platnima, obešena ljudska tela, životinjske mišice u punom naponu, vise kuke i čekrci, gavrani kljucaju naokolo.

- Poznavala sam dobro Vladimira Veličkovića dugi niz godina. Objavila sam i knjigu o ovom velikom slikaru. Vladimir je bio akademik, ovo mesto je namenjeno da prima laurate nagrada i nažalost postavke u čast članova koji su nas napustili – ističe za "Novosti" istoričarka umetnosti i pisac, dopisni član francuske Akademije umetnosti Lidija Arambur.

Ona je ispred ove institucije organizovala izložbu velikom stvaraocu preminulom 2019. godine.

- Naša je dužnost i obaveza da i na ovaj način iskažemo poštovanje umetniku koji više nije sa nama, ali čije delo je besmrtno – zaključila je Arambur.

Izložba u francuskoj Akademiji će trajati do 24. septembra.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao