DELA ISTAKNUTOG HOLANDSKOG UMETNIKA U GALERIJI "DOTS": "Linijom do iskona" na Dorćolu

M.A.K.

19. 09. 2023. u 18:20

NA Bijenalu u Veneciji, Holandiju je 2019. predstavljao Remij Jugerman, koji će se beogradskoj publici predstaviti samostalnom izložbom "Linijom do iskona", u dorćolskoj Galeriji DOTS, a čije je otvaranje zakazano za 21. septembar, u 19 časova.

ДЕЛА ИСТАКНУТОГ ХОЛАНДСКОГ УМЕТНИКА У ГАЛЕРИЈИ ДОТС: Линијом до искона на Дорћолу

Foto promo

Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, tekst za prateći katalog je pisala istoričarka umetnosti Ljubica Vujović, dok je za dizajn zadužena Isidora M. Nikolić.

 Stedelijk muzej u Amsterdamu ovog umetnika svrstava među najistaknutije savremene holandske autore. Beogradskoj publici predstaviće se radovima nastalim tokom proteklih šesnaest godina. U Jungermanovom radu se stapaju motivi i obrasci iz afričke i surinamsko-maronske kulture sa evropskim modernizom 20. veka.

Jedno od nosećih dela ove postavke tako je video rad "Bros", sasavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi, kojoj s majčine strane pripada i sam umetnik. Film nosi ime po njegovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, čija fotografija se pojavljuje u ritmičnoj sekvenci kratkih crno-belih fragmenata, dodatno naglašenih kompozicijom američkog džez muzičara Džejsona Morana.

Izložba će biti otvorena do 18. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu