PODIGNUTA ZAVESA: U Subotici počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

J. LEMAJIĆ

18. 09. 2023. u 16:54

DODELOM nagrada „Mali princ“ glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicist, kao i novoustanovljenog priznanja „Oton Tomanić“ Zoranu Đeriću podignuta je zavesa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

ПОДИГНУТА ЗАВЕСА: У Суботици почео 30. Међународни фестивал позоришта за децу

foto: Damir Vujković

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 22. septembra a u glavnom programu je na repertoaru 13 predstava ansambala iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice. Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran" predstavom „Stara priča" pozorišta "Pod srećnom zvezdom" iz Češke, u režiji Jevgenija Ibragimova.

Jednu od najprestižnijih festivalskih smotri za najmlađu publiku otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući značaj koji festival ima za  grad, ali i celu zemlju.

- Ovo je festival koji je, kroz svoje postojanje, prikazao mnoga umetnička dostignuća, dao veliki doprinos razvoju lutkarstva, afirmišući pozorište za decu i pozorišnu umetnost. Festival koji je kroz svoje trajanje izgradio ugled u Evropi i svetu, i ne treba biti skroman već slobodno reći - postao brend kako grada Subotice, tako i države Srbije. Festival koji, prikazujući sjajne predstave, deci otvara veliki prostor da svoju kreativnost i maštovitost pretoče u umetnost – istakao je gradonačelnik Bakić.

Za ovogodišnje izdanje festival Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama izdvojio je dva miliona dinara, a podrška neće izostati ni ubuduće.

- Čak i da prethodne tri decenije na ovom našem prostoru nisu bile turbulentne, a ponekad i dramatične, ovaj jubilej i istrajnost organizatora da se festival sačuva, zaslužuje najdublje poštovanje. Ovako, oni su dostojni zaista iskrenog divljenja – poručila je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. – Veliki srpski pesnik Miroslav Antić čije pesme su trajno obeležile naše detinjstvo i mladost, uz ostalo, napisao i ove stihove:“Puteva ima trista da se ode iz detinjstva, a samo se retki sete da večno ostanu dete“. Tim retkima je pripadao i Antoan de Sent Egziperi po čijem čudesnom i čarobnom „Malom princu“ je nazvana i nagrada za životni delo ovog festivala. Tim retkima pripadate i vi, koji ga organizujete, a naročito vi koji na njemu učestvujete, jer ste nekom nebeskom rukom odabrani da sačuvate čistotu i plemenitost svojih duša, a onda da time još više oplemenite nežne i čiste duše naše dece.

Amela Vučenović, dobitnica nagrade “Mali princ” istakla je da su priznanja dobijena u svojoj zemlji posebno značajna.

- Ponosna sam što će moje ime stajati uz imena onih od kojih sam učila. Nagrade dobijene u vlastitoj zemlji uvek su posebno važne i drage. Ova nagrada ne samo da prija, već i obavezuje da dalje radim i stvaram, i da se trudim da podignem našu lutkarsku umetnost na viši nivo. Zaista želim da od srca podelim ovu nagradu sa svim svojim kolegama iz moje zemlje, s kojima sam stvarala i od kojih sam učila, a pre svega sa svojim pozorištima “Pinokio” i “Bajkamela”. Želim da je podelim sa svojim kolegama sa Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti, sa lutkarskim pozorištima širom Rusije i sveta, koji mi daju mogućnost neprestanog usavršavanja – poručila je Amela Vučenović.

Uz dame, treći ovogodišnji dobitnik nagrade "Mali princ" je glumac i reditelj Bonjo Lungov.

Ove godine prvi put je dodeljena festivalska nagrada "Oton Tomanić", priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, a prvi laureat je prof. dr Zoran Đerić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)