DOKAZ O AUTENTIČNOSTI, PA KUPOVINA: Fondaciju "Milenin dom" iz Požarevca američka kuća pozvala na aukciju dela Barilijeve

M.Kralj

15. 09. 2023. u 06:30

AMERIČKA aukcijska kuća Artprice.com najavila je da će se kod njih, 28. septembra, kolekcionari nadmetati za sliku "Juno i Vulkan", sa potpisom naše Milene Pavlović Barili (1909-1945).

ДОКАЗ О АУТЕНТИЧНОСТИ, ПА КУПОВИНА: Фондацију Миленин дом из Пожаревца америчка кућа позвала на аукцију дела Барилијеве

Foto printskin

Prema onome što se navodi na sajtu, delo koje će se pojaviti na aukciji je dimenzija 90 puta 60 centimetara, i nastalo je 1936. godine. Piše i da vodi poreklo, tačnije da mu je prethodni vlasnik, iz SAD, gde je umetnica rođena u Požarevcu, u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora Bruna Barilija, živela i gradila uspešnu karijeru, od aprila 1939. pa do svoje prerane smrti od srčanog udara, u Njujorku, u martu 1945.

Pored ove slike, koja će se uskoro naći na aukciji, kuća Artprice.com, koja u ponudi ima 70.000 umetničkih redova, na sajtu, kao dela koja bi mogla da se uskoro pojave na tržištu, navodi i sliku "Portret Danice Pavlović, umetničine majke", akvarel "Diana", i crteže "Nadrealni motiv", "Dama 1" i "Dama 2".

Kako je, za "Večernje novosti", rekla Ljiljana Dabić, direktor ustanove kulture - upravitelj Fondacije "Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili", iz Požarevca, američka aukcijska kuća je s njima kontaktirala pre nedelju dana. Pozvali su ih da učestvuju na aukciji, na kojoj bi, kako im je rečeno, početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara.

- Uputili smo im pismo u kojem tražimo da nam pruže uvid u dokumentaciju kojom bi se potvrdila autentičnost i poreklo ovog rada - kaže Dabićeva, za naš list. - Kada budemo to dobili, i posle dodatnih konsultacija sa našim stručnjacima, odlučićemo o izlasku na aukciju.

"Diana" za 12.500 dolara

POVEMENO se i na aukcijama naših kuća pojave neka od dela Milene Pavlović Barili, uglavnom crteži. Pa je tako u organizaciji "Arte medija", u beogradskoj galeriji "Progres", među 169 lotova, njen akvarel "Diana" prodat za 12.500 evra! Akvarel istog imena sada je u ponudi kuće Artprize.com, ali još nije iznet na aukciju.

Fondacija "Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili" osnovana je 1961. testamentarnom željom njene majke Danice, tačnije ugovorom o poklonu sa opštinom Požarevac, sa namerom da se upravo tu čuva najveći deo baštine ove autorke svetskog renomea. Tako su u vlasništvu ove referentne ustanove 894 umetnička rada Barilijeve, i to - 136 ulja, 51 pastel, 415 crteža, 286 tempera i akvarela, šest grafika.

Od toga 40 dela imaju status "od velikog značaja za republiku". Navedeni radovi evidentirani su u Inventarskoj knjizi Zbirke M. P. Barili, Inventarskoj knjizi savremene umetnosti i Zbirci porodične zaostavštine. Pored toga, pokretnu imovinu Fondacije čine i lične stvari, biblioteka (228 publikacija) i dokumentacija i arhivska građa članova porodica Pavlović i Barili. U ovoj instituciji su nam objasnili da su zainteresovani da zbirci priključe Milenina dela koja se pojavljuju na tržištu poput ovog, ali kada se prethodno uvere u vrednost ponuđenog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MARIJA I RELJA ODMERILI SNAGE: Publika birala pobednika - evo ko je dobio veći aplauz