BELGIJANCI ZATVARAJU BITEF: Predstava Plesnog pozorišta Faso poslednji naslov na ovogodišnjem festivalskom izdanju

V.V.S.

31. 08. 2023. u 17:17

NA Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstava Wakatt Serža Emea Kulibalija zatvoriće 10. oktobra ovogodišnje izdanje 57. Bitefa - saopštili su organizatori.

БЕЛГИЈАНЦИ ЗАТВАРАЈУ БИТЕФ: Представа Плесног позоришта Фасо последњи наслов на овогодишњем фестивалском издању

foto S. Garcia

Predstava je nastala u produkciji Plesnog pozorišta Faso iz Belgije i dovodi u pitanje ideju "drugosti" i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Autor predstave Serž Eme Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato.

Beogradskoj publici predstaviće se deset plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni. U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, Wakatt podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti. Kako piše kritika, predstava se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila.

Ovogodišnji 57. Bitef odvija se pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", a publika će u glavnom programu moći da pogleda predstave iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)