BISTA MOMIRU BRADIĆU: Na kruševačkom Trgu glumaca od danas i sećanje na glumca, osnivača i dugogodišnjeg upravnika pozorišta

V.V.S.

28. 06. 2023. u 15:45

KRUŠEVAČKI Trg glumaca od danas će imati još jednog barda:otkriva se bista Momira Bradića, glumca, osnivača i dugogodišnjeg upravnika Kruševačkog pozorišta.

БИСТА МОМИРУ БРАДИЋУ: На крушевачком Тргу глумаца од данас и сећање на глумца, оснивача и дугогодишњег управника позоришта

FOTO: Privatna arhiva

Momir Bradić (1935 - 2O18) ostavio je veliki trag u pozorišnom životu grada pod Bagdalom,a igrao je i u filmskim i tv ostvarenjima "Na putu za Katangu","Selo gori,a baba se češlja", "Za kralja i otadžbinu". Ipak, publika će ga posebno pamtiti po ulogama nekih od najznačajnijih ličnosti srpske istorije: Svetog Save, despota Stefana Lazarevića, Dositeja Obradovića, Stevana Nemanje, dok je "u liku" kneza Lazara redovno gostovao na "Vidovdanskim svečanostima" u Gračanici.

Zato nije slučajno što se njegova bista otkriva baš na ovaj veliki praznik. Opština Trstenik ( grad u kome je rođen) posthumno mu je dodelila i priznanje "Najmoravac" za doprinos i očuvanje identiteta srpskog naroda, za vernost svom narodu, zavičaju i Moravi. Momir Bradić, inače, otac je našeg poznatog reditelja Nebojše Bradića, koji će na svečanosti čitati Lorkine misli posvećene pozorištu.

Bista je rad vajara Zorana Ivanovića, koji je na istom mestu već postavio biste glumačkih velikana ovog kraja - Radmile Savićević, Ljubinke Bobić, Miodraga Petrovića Čkalje, Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Taška Načića, Bate Paskaljevića i Milana Puzića - otkrivene pre četiri godine u čast Dana grada Kruševca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)