PRIČA O ODRASTANJU: "Tajni dnevnik Adrijana Mola" premijerno na repertoaru "Boška Buhe"

V.STRUGAR

20. 06. 2023. u 13:52

PROGLAŠEN svojevremeno za "najduhovitiju knjige godine" po izboru "Dejli mejla", roman "Tajni dnevnik Adrijana Mola" Sju Taunzend stiže na našu pozorišnu scenu: ansambl "Boška Buhe" (u režiji Tanje Mandić Rigonat) premijerno će izvesti istoimenu predstavu u četvrtak, 22. juna, na privremenoj adresi u Teatru "Vuk".

ПРИЧА О ОДРАСТАЊУ: Тајни дневник Адријана Мола премијерно на репертоару Бошка Бухе

foto Pozorište "Boško Buha"

- Ideju da radim ovu predstavu imala sam davno, roman sam pročitala zahvaljujući mom sinu i njegovom odrastanju. Kad je imao desetak godina otkrila sam svet Adrijana Mola. Uostalom, autorka piše literaturu značajnu i za decu i za njihove roditelje: kroz dela Sju Taunzend oni otkrivaju unutrašnji život tinejdžera koji je uvek iz perspektive odraslih uvrnut, u nekakvom raskoraku i traženju. To su, zapravo, pravi romani odrastanja - ističe rediteljka Tanja Mandić Rigonat.

U međuvremenu, knjiga je postala bestseler i nezaobilazna lektira u mnogim državama sveta. Napisana je početkom osamdesetih godina, a glavni junak "izrastao" je kao kombinacija posmatranja života spisateljičinog sina i njenog ličnog iskustva odrastanja u Engleskoj.

- Roman je nastao u eri Margaret Tačer, likovi su veoma realni i zato su nam bliski. Adrijan Mol stasavao je u vreme u kome nije bilo mobilnih telefona, virtuelnih svetova, interneta i društvenih mreža. Počinje da piše dnevnik ugledajući se na velike pisce, u nadi da će jednog dana biti otkriven... Glavni junak i njegovi vršnjaci nosioci su različitih tema, pa se tako stvara kaleidoskop celokupnog društvenog života, događaja u školi i van nje, porodičnih problema. Svi likovi su postavljeni iz vizure trinaestogodišnjeg dečaka, a predstava je "ostala" u tim godinama. Volim tu ikonografiju u popularnoj kulturi, tada sam i ja odrastala i sastavni su deo mog unutrašnjeg sveta - objašnjava rediteljka.

U ulozi glavnog junaka gledaćemo Mladena Lera koji će se prvi put pojaviti na "Buhinoj" sceni, a do uloge (kao i svi ostali) došao je na audiciji:

- Moja generacija teško da može da ima svest šta se dešavalo osamdesetih, ali ono što je važno je da su ti problemi univerzalni i nije ih teško preneti, pa će današnja deca moći veoma lako da se identifikuju. Svet se menja, ali prva ljubav je uvek prva ljubav, neki problemi su uvek isti - kaže Lero čiji junak iako potiče iz radničke porodice želi da bude obrazovan, iskorači iz svog miljea i zato utehu traži u vrhunskoj literaturi, pa je "za godinu dana pročitao 182 knjige".

Ostale uloge igraju Andrijana Oliverić, Stefan Bundalo, Anja Pavićević, Andrej Nježić, Relja Janković, Katarina Gojković, Uroš Jovčić i Zoran Cvijanović. Dramatizaciju je uradila Milena Depolo, scenograf je Vesna Popović, kostimograf Ivana Vasić,kompozitor Irena Popović, dok se scenskim pokretom bavila Anđelija Todorović.

OSAM ROMANA

POPULARNO delo Sju Taunzend je bilo i najčitanija knjiga engleskog govornog područja 80-ih i 90-ih godina prošlog veka: u formi mjuzikla postavljen je i na Vest Endu, a snimljena je i serija na Bi-Bi-Siju.

Autorka je napisala čak osam romana o Adrijanu Molu, koji prate njegov život od tinejdžerskih dana do - 46. godine života. U međuvremenu, Mol preživljava razvod roditelja i odlazak majke iz porodičnog doma, trpi vršnjačko nasilje, očev gubitak posla, ali doživljava i veliku sreću s prvim zaljubljivanjem...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)