BALETSKI TRIPTIH - OMAŽ STOGODIŠNJEM NASLEĐU: Premijera u Narodnom pozorištu u Beogradu

M. N. M.

16. 06. 2023. u 16:51

 NARODNO pozorište u Beogradu u okviru obeležavanja sto godina Baleta priprema premijeru tri savremene baletske predstave - baletski triptih "INFINITAS" biće prvi put izveden u subotu, 17. juna na Velikoj sceni u 19.30 časova.

БАЛЕТСКИ ТРИПТИХ - ОМАЖ СТОГОДИШЊЕМ НАСЛЕЂУ: Премијера у Народном позоришту у Београду

Nebojša Babić

Tri renomirana savremena koreografa, Maša Kolar, Miloš Isailović i Igor Kirov daju novo viđenje ostvarenja kompozitora Petra Konjovića, Enrika Josifa i Stanojla Rajičića.

Stvaranjem na muziku kompozitora koji su inspirisali čuvene baletske umetnike Dimitrija Parlića, Veru Kostić i Miru Sanjinu, daje se omaž nasleđu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Odlučila sam se za formu triptiha u želji da s jedne strane prikažem raznovrsnost savremenog koreografskog stvalaštva, a s druge strane da obnovimo sećanje na  baletsko nasleđe Narodnog pozorišta u Beogradu i velikane baletske i muzičke umetnosti. Kao što i sam naslov INFINITAS sugeriše... Nastavljamo lanac i trajemo u vremenu, prošlom, sadašnjem i budućem - izjavila je Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Makedonski koreograf Igor Kirov u svojoj koreografiji "Poema", na muziku Stanojla Rajičića i snimak izvođenja Beogradske filharmonije, istražuje koncept potrage za slobodom duše koja nikad ne prestaje da sanja, i predstavlja naše emocije i boje naše duše. 

Žudnja je glavni pokretač u koreografiji koju potpisuje Miloš Isailović, "Ptico, ne sklapaj svoja krila" na muziku Enrika Josifa. 

Maša Kolar koreograf je dela "Simfonijski triptihon", a njen koreografski pristup bazira se na srpskom nacionalnom muzičkom i plesnom nasleđu na muziku Petra Konjovića - obeležen je folklornom tematikom i inspirisan sa tri međusobno povezana izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave