UZBUDLJIVE BELEŠKE SA PLOVIDBE: Predstavljena knjiga "Priče sa Galiole" Arse Jovanovića

B. Đ. N.

14. 06. 2023. u 22:51

U Muzeju Vuka i Dositeja, u nedelju je održana neobična promocija knjige "Priče sa Galiole" autora Arsenija Jovanovića.

УЗБУДЉИВЕ БЕЛЕШКЕ СА ПЛОВИДБЕ: Представљена књига Приче са Галиоле Арсе Јовановића

Foto Privatna arhiva

Neobično je, pre svega, to što je knjiga objavljena u izdanju "Geopoetike" pre 12 godina i gotovo rasprodata. Određeni broj primeraka ovog izuzetnog putopisa još je u prodaji. To je bio povod dr Miodragu Tomiću, kustosu Narodnog muzeja Srbije, da organizuje promociju ove knjige, koja ionako nikada do sada nije bila održana u Beogradu, a knjigu je zdušno i inspirativno predstavila dr Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Osim što je čuveni beogradski reditelj, scenarista i kompozitor eksperimentalne i filmske umetnosti, Arsa Jovanović je svojevremeno bio strasni moreplovac i pustolov u rangu Tora Hajerdala. Ono što je Hajerdalu bio splav "Kon-Tiki", Arsi je bila "Galiola", s tim što je on svim čamcima i brodićima u svom životu nadevao ovo ime, jer su za njega "svi čamci i sva putovanja - isto." Od svih Arsinih pustolovina, najneverovatnije je putovanje gumenim čamcem od Beograda do Rovinja 1968. godine, sa arhitektom Dragošem Balzareno.

Iz splava u rukavcu Save su ih ispratili (i jedno vreme pratili gliserima) Bora Todorović, Mate Parlov, Ljubivoje Ršumović i Dragan Nikolić, a onda su se Dunavom uputili u Rumuniju i Bugarsku, preko Turske ušli u Egejsko, pa Jonsko more, da bi najzad uplovili u Jadran. Pri tome su iz noći u noć spavali na burićima benzina, sve vreme znajući da nemaju ni približno dovoljno goriva da stignu do Rovinja, ali je plan bio da se prikače nekom velikom tankeru u Jadranskom moru, zajašu njegov "mrtvi talas" i na njemu, bez korišćenja motora, pređu dobar deo kilometraže. Ne samo da je tako i bilo, nego su jednom prilikom uspeli i da mornarima sa tankera, preko spuštenog kanapa, pošalju na palubu svoju kameru kako bi ih snimili, te se na filmu, koji je beležio ovu avanturu, u jednom trenutku vidi i njihov čamac iz gornjeg rakursa kako plovi uz tanker!

Ovaj fascinantni film, koji počinje od ispraćaja na Savi, takođe je prikazan na promociji knjige. No, putovanje nije bilo bez problema. Kako su Arsa i Dragoš u vode svih zemalja ulazili bez prijavljivanja, u Turskoj su morali jednu noć da provedu u karauli. To je trebalo da bude zatvor, ali je prostorija delovala više kao etnografski muzej sa sve starinskim gasnim lampama, ručno izrađenim tkaninama i šustiklama.

Kada su, posle svakojakih dogodovština, ovi momci konačno stigli u Rovinj, u gradu im je priređena fešta koja je trajala cele noći. A da bi uzbudljiva priča bila potpuna, Dragoš Balzareno je te noći upoznao ženu svog života, te je uskoro ceo Rovinj proslavljao i jedno venčanje.

Za razliku od brojnih moreplovaca sveta koji niti su imali dara za pisanje, niti im je padalo napamet da beleže utiske, razmišljanja, događaje i peripetije sa svojih putovanja, Arsa Jovanović je godinama vodio beleške u čamcima i brodovima u svesci koju i danas čuva, potpuno slanu od morske vode, a iz tih beležaka su nastale "Priče sa Galiole" koje čine da čitaoci postanu saputnici jednog nesvakidašnjeg i znatiželjnog duha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)