PREDSTAVLJANJE KNJIGE U OKVIRU PROSLAVE 100 GODINA BALETA: Ruska baletska umetnost u Beogradu

M. N. M.

07. 06. 2023. u 15:26

U OKVIRU proslave sto godina Baleta Narodnog pozorišta, u četvrtak, 8. juna, u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće predstavljena knjiga "Ruska baletska umetnost u Beogradu" dr Marije Petričević. U programu će učestvovati prof. emeritus Svetozar Rapajić, prof. dr Nadežda Mosusova i balerina Marija Janković.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ У ОКВИРУ ПРОСЛАВЕ 100 ГОДИНА БАЛЕТА: Руска балетска уметност у Београду

promo

Predmet ove knjige predstavlja istraživanje umetničkog i pedagoškog delovanja umetnika ruske emigrantske provenijencije, koji su učestvovali u formiranju, rastu, dometima i razvojnom napretku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu u periodu od 1920. do 1944. godine.

 Profesor Rapajić napisao je u predgovoru da je autorka pored osnovnih biografskih podataka, detaljno obradila umetnički doprinos svakog od umetnika ruskog porekla, kao i kritičke osvrte iz tadašnje štampe. Prema njegovom mišljenju, Petričevićeva je uspela da razjasni i potvrdi da su ruski umetnici svojom delatnošću doprineli ne samo rađanju i konstituisanju beogradskog Baleta, nego i razvoju domaćih baletskih snaga, kao i stvaranju originalnog baletskog, tačnije koreografskog stila i utemeljenju domaće baletske scenografske i kostimografske umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade