Ilustrovana knjiga "Dogodine u Prizrenu": SAN O SLOBODI

M. N. M.

02. 06. 2023. u 17:20

SAN o slobodi, glasi podnaslov knjige naslovljene "Dogodine u Prizrenu" kojom su autori - pisac teksta Aleksandar Miljević i ilustrator Predrag Ikonić, želeli da mladim naraštajima približe priču o Kosovu i Metohiji, Kosovskom zavetu ali i o aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.

Илустрована књига Догодине у Призрену: САН О СЛОБОДИ

Dobro dete

Ispripovedana kao san jednog dečaka, koji uz stihove istoimene pesme "Beogradskog sindikata" i etno-grupe "Trag" tone u snove o slobodi, ova je priča podjednako bliska deci i mladima ali i odraslima koji o mukama našeg naroda na Kosmetu znaju podosta.

Autor i izdavač Aleksandar Miljević, čija je kuća "Dobro dete" objavila već desetak jedinstvenih naslova, primetio je tokom predstavljanja izdanja o srpskim junacima da se prisutni mališani najčešće spontano igraju imitirajući heroje sa Košara i prizore opisane u tim pričama. Jednostavno, oni su im delovali najbliže, zbog čega je usledila i knjiga posvećena u celosti bici na Košarama, potom ona o ratu protiv NATO, a sada i ova čiji se izlazak poklopio sa najnovijim nemilim događajima na Kosovu.

Knjigu je Miljević posvetio "svima koji sanjaju o oslobođenju naše svete zemlje, našeg raspetog Kosova i Metohije", a u svojoj posveti dodaje:

- Jevreji su skoro 1900 godina sanjali povratak u svoju postojbinu uz pozdrav "Dogodine u Jerusalimu". Kinezi su 100 godina sanjali da od okupatora povrate Hongkong. Za to vreme su moćnici koji su i jednima i drugima onomad oteli njihove zemlje ili nestali ili onemoćali. Zato sanjajte i ne brinite! Istorija nam govori da se snovi o slobodi uvek ostvaruju. Dogodine!

Miljevićevu viziju povratka srpske vojske na otetu zemlju, kroz san jednog dečaka o slobodi, ilustrovao je Predrag Ikonić iz Republike Srpske, koji je sa Aleksandrom i izdavačkom kućom "Dobro dete" ranije radio na knjizi "Srbi protiv NATO od 1991-1999" i imao, kako veli, prelepa iskustva.

- Znali smo obojica da ćemo u budućnosti imati još zajedničkih dela - navodi Ikonić. - Međutim, kada me pozvao za rad na novoj knjizi bio sam zatrpan poslovima i obavezama, a rok za izradu ilustracija bio je kratak, pa sam mislio da moram odbiti ponudu. Kada mi je Aleksandar opisao temu nove knjige, nisam mogao odoleti. U jednom trenutku sam pomislio da je neko odozgo baš mene odabrao za taj zadatak i prihvatio sam. Bilo je nespavanja i umora, ali smo uspeli završiti sve u zadatom roku na obostrano zadovoljstvo. Prilikom crtanja pojedinih ilustracija npr. našeg povratka na karaulu Košare ili odbrane naših svetinja pidilazila me jeza, ona pozitivna od tog sna da će nepravda jednog dana biti ispravljena i da će Kosovo i Metohija opet biti naše. Dugujemo to našim precima i nama samima, mnogo smo zgrešili u poslednjih sto godina, jer smo se udaljili od Boga.

Spotovi i filmovi

KNjIGA koja je, kao i sva dosadašnja izdanja kuće "Dobro dete", sjajno opremljena, sadrži i kodove čijim skeniranjem čitalac odlazi na "Jutjub" ne bi li čuo i pogledao spot za naslovnu pesmu, pesmu o 63. padobranskoj ili o Gračanici, film o svetinjama na KiM... Takođe osim osnovne priče sadrži i kratke tekstove iz kojih se mladi čitaoci mogu ukratko obavestiti o kosmetskim manastirima ili o Boju na Kosovu, a knjiga sadrži i kompletan tekst Rakićeve pesme "Na Gazimestanu". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave