U PRODAJNOJ GALERIJI BEOGRAD OBELEŽIĆE ŠEST DECENIJA POSTOJANJA: Jubilej na Kosančićevom vencu

M.A.K.

18. 05. 2023. u 17:51

VELIKOM, jubilarnom izložbom, Prodajna galerija Beograd proslaviće svoj 60. rođendan.

У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД ОБЕЛЕЖИЋЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ПОСТОЈАЊА: Јубилеј на Косанчићевом венцу

Foto promo

Osnovana je 1963. kako bi popularizovala i prodavala dela savremene umetnosti, ali i pomogla pri formiranju muzejskih i galerijskih zbirki u unutrašnjosti zemlje. Imala je veliki uticaj i na formiranje prvih privatnih kolekcija.

Tokom prvih decenija, dok još nije postojao sistemski razvijan i promišljan tržišni sistem u umetnosti, na Kosančićevom vencu su uspeli da stvore model plasmana likovne umetnosti koji se u to vreme pokazao kao neophodan. U poslednje dve decenije, kada su se izmenile društvene okolnosti, rad su usmerili ka izlagačkim programima koji pomažu razumevanju tokova u aktuelnoj umetnosti.

Za grupnu izložbu, kojom će obeležiti šest decenija postojanja, odabrani su radovi 41 umetnika. Reč je o autorima značajnim za našu scenu, a dela su pozajmljena iz privatnih kolekcija.

- Na ovogodišnjoj jubilarnoj izložbi predstavljen je izbor reprezentativnih dela iz privatnih zbirki i recentnog stvaralaštva autora sa kojima galerija ostvaruje i neguje saradnju - ističe Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti. - Zastupljeni umetnici posmatrano u generacijskom ključu obuhvataju period od jednog veka, od doajena koji su svojim opusima i doprinosom kulturi fundirali ideje savremenosti, do novih jezičkih kodova integrisanih u radove predstavnika aktuelne scene. Nasleđe moderne i nosioci sveže stvaralačke energije postavljeni u sistem otvorene dijaloške forme generišu mogućnost budućih interpretativnih i kritičkih recepcija.

Zborno mesto ideja

PRODAJNA galerija Beograd za razliku od muzeja i drugih ustanova u oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara čije su zbirke stalne ili se povremeno menjaju i dopunjuju akvizicijama, ima privremeni i često dnevno promenljivi fond koji čine radovi umetnika, a poslednjih decenija i privatnih vlasnika - smatra Sanja Todosijević, istoričar umetnosti. - Svojim aktivnostima predstavlja neku vrstu aktivnog i komunikativnog zbornog mesta za plasman i uključivanje najrazličitijih idejnih i poetskih orijentacija u tokove savremene umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana