MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE U SLIKAMA I REČIMA: Jedinstvena izložba u Domu kulture u Gračanici

J. S.

04. 04. 2023. u 10:26

EPARHIJA raško–prizrenska, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština povodom vaskršnjeg posta u utorak 04.aprila 2023. godines početkom u 19 časova organizuju predavanje i izložbu „Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje“.

МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ У СЛИКАМА И РЕЧИМА: Јединствена изложба у Дому културе у Грачаници

Dom kulture Gračanica

O najstarijem i najvrednijem srpskom ćiriličnom rukopisu govoriće Veljko Topalović. Gost predavanja biće Milan Ljubičić, predsednik Udruženja Srbska mreža iz Leskovca. U toku predavanja biće prikazan dokumentarni film „U početku beše reč“ o dramatičnom istorijatu najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa.

Podsetimo,UNESKO je 2005. godine proglasio Miroslavljevo jevanđelje za jedan od 120 najvrednijih dokumenata celokupnog čovečanstva. Složenost simbolike likovnih ukrasa najvrednijeg srpskog rukopisa je jedinstvena u srednjovekovnoj Evropi.Original rukopisa nalazio se u rukama humskog kneza Miroslava, Svetog Simeona, Svetog Save, hilandarskih monaha, Svetog kralja Milutina, cara Dušana, Svetog kneza Lazara, kralja Aleksandra Obrenovića, kralja Petra Karađorđevića, službenika Narodne banke Srbije, koji su ga preneli preko Albanije, kralja Aleksandra Karađorđevića, kneza Pavla, monaha manastira Rača ukraj Drine, koji su ga čuvali u Drugom svetskom ratu. Danas se ovaj rukopis čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

U toku svečanog otvaranja izložbe, predviđeno je da vladika Teodosije preda pet primeraka faksimila „Miroslavljevog jevanđelja“ manastirima Pećka Patrijaršija, Gračanica i Dečani, Prizrenskoj bogosloviji i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Knjige su dar Danijele i Nenada Lutovca.

Tokom naredna dva dana, 5. i 6. aprila, predavači će predstaviti izložbu učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svim zainteresovanim građanima. Svi posetioci biće u prilici da prelistaju faksimil ovog jevanđelja, koji je, po mišljenju direktora rukopisnih odeljenja evropskih nacionalnih biblioteka, najuspelije izdanje te vrste u svetu.

Izložbu, koju je do sada videlo 1,2 miliona posetilaca, sačinjavaju:zakrivljeni pano sa fotografijom unutrašnjosti hilandarske crkve (gde je Miroslavljevo jevanđelje čuvano tokom 700 godina),specijalno izrađen postament i kovčeg iz kog se knjiga podiže prilikom otvaranja,12 panoa na rol-apovima koji govore o simbolici likovnih ukrasa i dramatičnom istorijatu knjige i dokumentarni film "U početku beše reč", koji je dobio prve nagrade na svetskim festivalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni