IZLOŽBA - „ARHEOLOGIJA BALKANA U FOKUSU“: Nasleđe na Balkanu osnova za istoriju evropskog kontinenta (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

31. 03. 2023. u 13:13

U Narodnom muzeju u Leskovcu u ponedeljak će biti otvorena izložba koja svedoči o tome da je jugoistočna Evropa region u kome se prvi put pojavljuju „fundamentalni kulturni, društveni i tehnološki razvoji koji imaju trajan uticaj na Evropu i njena društva“.

ИЗЛОЖБА - „АРХЕОЛОГИЈА БАЛКАНА У ФОКУСУ“: Наслеђе на Балкану основа за историју европског континента (ФОТО)

foto: Narodni muzej Leskovac

Na izložbi će, pored ostalog, biti prikazani i najnoviji rezultati iz neolitskog naselja Svinjarička Čuka gde su arheolozi otkrili ostatke ranih neolitskih kuća koje su bile trajno naseljene ranim zemljoradničkim i stočarskim grupama. To je prvi dokaz trajne odnosno fiksne arhitekture na ovim prostorima.

Posetiocima će prvi put biti predstavljeno više od 60 eksponata sa ovog arheološkog lokaliteta unutar nekog izložbenog prostora. Radi se ljudskim i životinjskim figurinama, žrtvenicima, alatkama, nakitu i drugim predmetima iz perioda mlađeg kamenog doba. Neki od pronalazaka na Svinjaričkoj Čuki mogu se datovati u početak 6. milenijuma pre nove ere, a radi se o artefaktima tipičnim za starčevačku kulturu.

Eksponati su plod višegodišnjih istraživanja domaćih i austrijskih arheologa na lokalitetu za koji je ocenjeno da je jedan od ključnih za razumevanje procesa neolitizacije jugoistočne Evrope.

Izložba se realizuje u saradnji Austrijskog kulturnog foruma i leskovačkog muzeja, a otvoriće je Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!