PRVI ROMAN OLGE TOKARČUK POSLE DOBIJANJA NOBELOVE NAGRADE: U "Empuzionu" autorka vodi dijalog s Manovim "Čarobnim bregom"

V.C.S.

29. 03. 2023. u 14:23

PRVI roman nobelovke Olge Tokarčuk, koji je objavila pošto je dobila najpoznatiju nagradu za književnost, "Empuzion", izašao je na srpskom jeziku, u izdanju "Službenog glasnika".

ПРВИ РОМАН ОЛГЕ ТОКАРЧУК ПОСЛЕ ДОБИЈАЊА НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ: У Емпузиону ауторка води дијалог с Мановим Чаробним брегом

Olga Tokarčuk, Foto Anđela Milena Mišić

Sama autorka roman je žanrovski definisala kao "naturopatski horor", a radnja se dešava u Gerbersdorfu (današnjem Sokolovsku), prvom sanatorijumu za lečenje sušice, 1913. godine. Bilo je to vreme modernizacije i uspona tehnike, u kom se ujedno menja i politička mapa Evrope, pojavljuju se nove utopije, žene osvajaju pravo glasa, cveta psihoanaliza.

Službeni glasnik

Nova knjiga Olge Tokarčuk


U mističnoj atmosferi, u kojoj caruje duh Raumgajst - bića koja su svevideći pripovedač u množini, odvija se živopisna i složena intelektualna igra, u kojoj muški gosti sanatorijumavode beskonačne intelektualne polemike. Knjiga ujedno predstavlja i autorkin dijalog sa "Čarobnim bregom" Tomasa Mana. Baš kao i u čuvenom Manovom delu, sanatorijum postaje poprište borbe života i smrti, humanističko-demokratskih i reakcionarno-autoritarnih pogleda na svet, a ličnost Mječislava Vojniča, "senzibilnog autsajdera među mizoginima", postaje simbol ustajanja protiv robusnog, dualistički koncipiranog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna