MNOGE SU NEPOZNATE ŠIROJ JAVNOSTI: Zavičajni muzej u Jagodini ima i zbriku retkih knjiga (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 03. 2023. u 19:05

ZBIRKA „Stare i retke knjige“ u jagodinskom Zavičajnom muzeju bogata je zanimljivim primercima, koji sadrže mnoštvo podataka, većim delom nepoznatih i struci i široj publici.

МНОГЕ СУ НЕПОЗНАТЕ ШИРОЈ ЈАВНОСТИ: Завичајни музеј у Јагодини има и збрику ретких књига (ФОТО)

Foto:Milosav Brajković

Među eksponatima su dva primerka nekada omiljene, a i danas veoma vredne publikacije „Srbija“, prof. Vladimira Karića, učenog čoveka onog doba, geografa, pedagoga, publiciste i diplomate, štampane u Kraljevsko-srpskoj državnoj štampariji u Beogradu 1887. godine.

-Jedan primerak knjige pripadao je ličnoj biblioteci Marka Đ. Đorđevića, jednog od najimućnijih Jagodinaca, sina bankara Đorđa i zeta Mihajla Kosovljanina, vlasnika “Jagodinske pivare”. Na donjem delu hrpta je njegovo ime u zlatotisku. Potpis na prvom pokoričnom listu pokazuje da je knjigu posedovao još kao đak gimnazije, dok njegov drugi, latinični potpis svedoči da ju je po svoj prilici odneo u Minhen, na svoje dalje školovanje – navodi muzejski savetnik dr Branislav Cvetković.

Iako slabije očuvan, drugi primerak ove knjige, ima tvrdi povez sa zlatotiskom. U njoj su zapisi nekadašnjeg vlasnika knjige, sveštenika Krste Kešeljevića, a na prvoj stranici je posveta: “Darujem za uspomen ovu knjigu dragom prijatelju i u Hristu bratu Gospodinu Krstu Kešeljeviću, svješteniku Grahovskom. Iguman Dionisije Miković, Kavaljer Ordena Sv.Save, Grahovo, 1904. godine”.

Foto:Milosav Brajković

Muzejske vitrine krasi i pet ličnih primeraka dr prof. Milenka Vesića, poznatog srpskog pravnog pisca, univerzitetskog profesora, diplomate i političara, koji je bio desna ruka Nikole Pašića. Višestruko su znamiljive, jer je on njihov autor ili ptrevodilac i potiču iz njegove lične biblioteke.

Foto:Milosav Brajković

-Pored originalnog poveza, potpisa i pečata, na njima su njegovi Eks librisi, nastali u Francuskoj. Posebno je zanimljivo da je zalepnjena i vizit-karta, koju mu je poklonio francuski premijer i ministar vojni Žorž Klemanso, a na kojoj piše „hvala ti od sveg srca, dragi prijatelju“. Vesić je svoje knjige poklonio Pravnom fakultetu, pa je čudan način na koji su ove knjige dospele u naš muzej. Poznato je da su se u tuči u ovoj obrazovnoj ustanovi pre Drugog svetskog rata komunistički i demokratski orijentisani studenti gađali knjigama. Pretpostavlja se da je biblioteka Pravnog fakulteta tako rasparčana – otkriva dr Cvetković za „Novosti“.

Foto:Milosav Brajković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!