CIVILNOJ ZAŠTITI VRAĆA SE ZNAČAJ KOJI I ZASLUŽUJE: Tribina u Jagodini o važnosti organizacije u vanrednim situacijama (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 03. 2023. u 17:39

ČESTO se zaboravlja značaj Civilne zaštite, a kada se dogodi neka vanredna situacija, vidi se koliko je taj sektor društva značajan, kao što se to pokazalo u nedavnim zemljotresima u Turskoj i Siriji.

ЦИВИЛНОЈ ЗАШТИТИ ВРАЋА СЕ ЗНАЧАЈ КОЈИ И ЗАСЛУЖУЈЕ: Трибина у Јагодини о важности организације у ванредним ситуацијама (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Ovo je zaključak tribine, održane danas u Jagodini povodom Svetskog dana Civilne zaštite. Ona predstavlja organizovan sistem, u okviru koga su sve institucije, privredna društva, pravna lica i građani. Pored masovnosti, bitna je spremnost koja se ogleda u opremanju i obučavanju snaga u sistemu zaštite i spasavanja, kao i postojanje svesti o mogućim rizicima.

- Na teritoriji Pomoravskog okruga, srećom, u skorije vreme nije bilo bilo potrebe za vanrednim angažovanjem jedinica Civilne zaštite, već su situacije rešavane redovnim snagama. Ove godine slali smo pomoć područjima u kojima je stanovništvo bilo ugroženo poplavama, kao što su Novi Pazar i Raška – naveo je za „Novosti“ Saša Ignjatović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Jagodina.

On je dodao da u okviru Sektora za vanredne situacije postoje specijalistički timovi. Na teritoriji Pomoravskog okruga postoji tim za spašavanje i rad na vodi, dok će pojedinci koji su prošli obuku za spašavanje iz ruševina, biti deo timova susednih organizacionih jedinica, jer na teritoriji Pomoravlja nije formiran tim za spašavanje iz ruševina.

-Sistem Civilne zaštite bio je zapostavljen jedno vreme, ali se u poslednjih deset godina radi na njegovom jačanju i vraćanju njenog značaja. Jedino takav sistem može da funkcioniše i da bude adekvatan. Jačanje sistema i edukacija građana omogućiće da prepoznamo opasnosti, da se zaštitimo i pomognemo drugima u takvim događajima – ocenio je Ignjatović.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Goran Milosavljević, načelnik Pomoravskog okruga, rekao je da je tribina bila prilika da se ukaže ne samo na značaj Civilne zaštite u društvu, već i da se oda priznanje svim pripadnicima Civilne zaštite na naporima i aktivnostima u prethodnom periodu, ali i njihovim žrtvama.

- Jedinice koje je čine, pre svega, pružaju pomoć u vanrednim situacijama, elementarnim nepogodama, ali i da utiču na svest, informisanost i obučenost građana, kako bi u takvim situacijama reagovali blagovremeno i spasili sebe i svoju imovinu – zaključio je Milosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)