TELO OPEVANO STIHOVIMA: Gotovo da nema velikog poete da bar jednom nije ispisao erotizovane strofe

Dragan Bogutović

05. 02. 2023. u 14:11

SRBI i erotska poezija gotovo nikada na prvi pogled nisu bili u dosluhu. Erotsko smo skrivali kao zmija noge, amputirali ga, gnušali ga se.

ТЕЛО ОПЕВАНО СТИХОВИМА: Готово да нема великог поете да бар једном није исписао еротизоване строфе

Foto Privatna arhiva

Ali, ono je nalazilo mogućnost objave, klijalo iznutra, narastalo, prskalo. Ovo ističe Dušan Stojković (1948), književni kritičar, esejista i pesnik, koji je objavio obimnu i temeljnu antologiju srpske erotske poezije, pod naslovom "Noćne pesme".

U knjizi koju je objavio "Presing" zastupljena su 204 pesnika, sa 391 pesmom, od najranijih dana do naših vremena. Najstariji je renesansni dubrovački pesnik Šiško Menčetić (1457-1527), a najmlađi je Ana Mitrašinović (1990).

Još je Vuk Karadžić, podseća antologičar, imao silna okapanja radi 18 "sramotnijeh reči" u prvom izdanju Srpskog riječnika, pa se u drugom izdanju odrekao "prokaženih". No, Vuk ih je beležio za svoju dušu, ali i za istoriju i kasnija pesnička pamćenja. Imao je veliki broj pomoćnika, među kojima su bili Lukijan Mušicki, koji mu je poslao 44 narodne erotske pesme, i Vuk Vrčević. Knjiga kasnije nazvana "Crven ban" morala je međutim, dugo da čeka da bi bila obnarodovana. Pritom, ukazuje antologičar, posebno je zanimljiva erotska poezija Mušickog, našeg najboljeg klasicističkog pesnika, arhimandrita šišatovačkog, vladike gornjokarlovačkog. On je svoje erotske stihove slao Vuku kao narodne iako su oni, mahom, bili proizvod njegovog vlastitog pesnikovanja.

Foto arhiva

Tekst potpisa

- Naša poezija kao da se namerno lišavala erotskog. Nalik na stidljivu snašu, negde iz prikrajka, namignula bi kriomice i odmah potom nastavila smerno glavnom džadom. Erotsko samo ponekad blesne u doba renesanse i baroka i u primorskoj dubrovačkoj književnosti. Prisutno u doba karnevala pod maskama, kao da je i samo navlačilo masku. U našem pesništvu 19. veka, erotske pesme se mogu prebrojati prstima jedne ruke. Pored Mušickog, slučaj za sebe je rokokoovski razigrani Branko Radičević, a nešto više erotike naći će se i u skrajnutom pesništvu Jovana Subotića - kaže Stojković.

Blag erotizam je zastupljen u stihovima srpske moderne. Patrijarhalni Aleksa Šantić, koga nikada ne bismo očekivali u ovakvom izboru, stvorio je pregršt pesama sa jasnim i vidljivim seksualnim aluzijama, u čemu je mnogo muževnija erotika jednog Milana Rakića, ukazuje priređivač i dodaje:

- Erotike ima u pesmama nadrealista, Aleksandra Vuča i Oskara Daviča, signalista Milivoja Todorovića i Ljubiše Jocića, klokotrista Adama Puslojića, Branislava Veljkovića, Miljurka Vukadinovića, Ivana Rastegorca... Danilo Kiš u svojoj erotskoj pesmi "Ja odavno senka", štampanoj u "Književnim novinama", potpuno sledi stare francuske pesnike koje je izvanredno prevodio u svom "Bordelu muza". Aleksandar Ristović ima čitav pregršt diskretnih erotskih pesama i ukazuje se kao jedan od najerotičnijih pesnika koje smo uopšte imali. Mnogo su eksplicitnije one pesme koje su potpisali Radoslav Vojvodić, Krstivoje Ilić ili Radmila Lazić.

Stojković ukazuje i na zasebne erotske pesničke zbirke, kao i one koje sadrže veliki broj ovakvih stihova, a čiji su autori Milan Komnenić, Kolja Mićević, Predrag Čudić, Gordana Stošić, Mirko Magarašević, Milan Đorđević, Miodrag Raičević, Danilo Jokanović.

Vuk Stefanović Karadžić

Vuk Karadžić

- Ova poezija je prava i autentična lirika. Ona mora da ima i metafizički naboj, jer po Ernestu Grasiju, "erotsko je stanje onoga koji se nalazi između bića i nebića". Dok Žan Bataj veli: "Svrha je svakog prepuštanja erotizmu da se dosegne biće u njegovoj najdubljoj prisnosti", kaže antologičar i podseća na još dve misli američkih klasika, Vilijama Barouza "I smrt i seks izvode izvan vremena" i Volasa Stivensa - "Telo je velika pesma".

Cilj ove antologije i jeste da pokaže kako telo velikom pesmom biva, zaključuje Dušan Stojković.

PESMARICE U SVAKOJ KUĆI

DOK naše erotske pesme još nisu bile ni zabeležene, u građanskim kućama one su zapremale dvanaestinu prostora u brojnim pesmaricama - ističe Stojković i navodi da su u pitanju pesmarice Dimitrija Teofanovića, Nikolaja Stojkovića, Petra Stojačkovića, Avrama Miletića, Jovana Nikolića, Georgija Antonovića, Nikole i Pavla Lukića, Vasilija Jovanovića, Aleksandra Bana. - U njima se mogu naći i pesme priznatih i manje priznatih autora. Zapisivači su grabili odasvud, vodila ih je želja da vide opevan gotovo svaki trenutak, i najtajnovitiji, vlastitog života.

 

OPSCENO

ŽELEĆI da prikaže svu širinu našeg erotskog pesnika, antologičar ističe da je izabrao i primere tzv. meke erotike, kao i nekoliko pesama u kojima se erotsko dodiruje s opscenim. On podseća na reči znamenitog pisca Dejvida Herberta Lorensa: "Pornografija nastoji da uvredi seks, da ga ukalja."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista