„INTERMECO SEĆANJA“: Prva zbirka priča Smederevca Vladana Simića

J.Ilić

17. 01. 2023. u 08:50

„INTERMECO sećanja” naziv je knjige- prvenca Smederevca Vladana Simića (49), profesora književnosti. Reč je o zbirci od devet priča koje pripadaju konceptu postmodernističke poetske proze.

„ИНТЕРМЕЦО СЕЋАЊА“: Прва збирка прича Смедеревца Владана Симића

FOTO: Privatna arhiva

Ovaj profesor književnosti, rođen i nastanjen u selu Vranovo kraj Smedereva, navodi da je njegova potreba za pisanjem  nastala iz velike pasije prema čitanju. Simićevi literarni počeci još na drugoj godini studija bili su vezani za poeziju.

U procesu literarnog sazrevanja, poezija je postala preuzak okvir za laki nemir nadahnuća koji je tinjao u mladom piscu. Otuda i prelazak na prozu i prva objavljenja knjiga.

- U  konceptu stvaranja polazim od dva stava, dve teze, dva modela definicije književnosti i pisanja. Prvi je Sartrova definicija pisca, odnosno stav da pisca ne čini ideja da nešto kaže, već način na koji to kaže. Drugi je Brintijerova formulacija književnosti da “od svih uticaja koji dejstvuju u istoriji književnosti, glavni uticaj ima dela na delo.”, odnosno da se književnost hrani književnošću. Zato u “Intermezcu sećanja” s jedne strane postoji to poigravanje sa formom i menjanje narativnih registara, slično kao u muzici, dok s druge strane gotovo sve priče iz zbirke izrastaju iz erudicije koja, od Borhesa do Umberta Eka, na primer, stoji u osnovi postmoderne književnosti - objašnjava Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri