„MANASTIR GRAČANICA NA STARIM RAZGLEDNICAMA I FOTOGRAFIJAMA“: Izložba uu Galeriji Doma kulture Gračanica

D. Z.

30. 01. 2023. u 14:01

GALERIJA umetnosti Priština, Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture "Gračanica“ organizju izložbu "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“.

„МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА НА СТАРИМ РАЗГЛЕДНИЦАМА И ФОТОГРАФИЈАМА“: Изложба уу Галерији Дома културе Грачаница

foto Dom kulture

Kako istioči iz gračaničkog Doma kulture, ovo je prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka.

Pomenuti ilustrovani materijal je prikupljen u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od strane kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije.

- Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila se u svoj zavičaj, nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva. Svesni da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM. Temu same izložbe nametnuo je veliki jubijel, koji je nadavno proslavio manastir Gračanica. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, Manastir Gračanica predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove.“ – kaže u predgovoru kataloga autor izložbe i direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković.

Inače, Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“.

Svečano otvaranje izložbe je večeras, 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Priština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZBOR NAMIRNICA IH ŠTITI OD BOLESTI: Kako se hrane monasi na Svetoj Gori - imaju spisak pravila