DŽONI TRI PUTA NAJVEĆI: Osvrt Gorana Šarića na muzički opus Branimira Štulića

J. SIMIĆ

24. 01. 2023. u 12:55

TRIBINA Gorana Šarića,prva u ovoj godini, posvećena je Branimiru Džoniju Štuliću o kom se ne može govoriti a da se ne napravi osvrt na slavni jugoslovenski rok sastav,grupu Azra.„Tri puta najveći” s razlogom stoji uz Džonijevo ime na ovom predavanju, u istom značenju u kom je bog Hermes praćen ovim rečima, kako objašnjava Šarić: „Kad se kaže tri puta najveći,to je apsolutno tako.”

ЏОНИ ТРИ ПУТА НАЈВЕЋИ: Осврт Горана Шарића на музички  опус Бранимира  Штулића

M.Stojković

Tribina je posvećena samom Džoniju, ali i direktoru Kulturnog centra Novog Sada, Bojanu Panaotoviću, koji je, kako Šarić podseća, sa svojih osamnaest godina napisao Knjigu o Džoniju. Predavanje je usredsređeno kako na Štulićevu muziku,tako i na njegovu autentičnu ličnost koja je ocenjena i kroz karakter vredan svakog poštovanja.

Govoreći o suštini Štulićeve poetike, Šarić ističe da je odlikuje „neverovatna elegancija misli, stiha i duha”, što je duboko inkorporirano u ukupan Azrin opus. Upravo zbog navedenog, značajan deo tribine posvećen je istorijatu ovog kultnog sastava, uz prisećanje na albume i stihove koji su obeležili generacije.

Na „fascinantan životni put” i na „povlačenje sa samog vrha”, kako naglašava Šarić, jednako znakovito i sugestivno upućuju i britke reči samog Džonija: „Ja sam sebe stvorio jer je meni sve bilo zabranjeno” i „Sklonio sam se da ne smetam svom delu“.Ovim se zapravo mogu opisati početna i krajnja tačka Štulićeve jugoslovenske stvaralačke putanje, sve do 1990. kada Azra i formalno prestaje da postoji nakon koncerta na Hvaru.

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Branimir Džoni Štulić – tri puta najvećiˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri