SRBI I JEVREJI DOŽIVELI NEPRAVDE I POGROME: Katolički teolog Goran Šarić o stradanjima dva naroda

Novosti online

19. 12. 2022. u 22:33

TRIBINU koju je posvetio svom velikom prijatelju i humanitarcu Damiru Galu, Šarić počinje ukazujući na istorijske činjenice i stradanja kroz koja su Jevreji prolazili vekovima.

СРБИ И ЈЕВРЕЈИ ДОЖИВЕЛИ НЕПРАВДЕ И ПОГРОМЕ: Католички теолог Горан Шарић о страдањима  два народа

kcns

Na tom tragu povukao je paralelu između srpskog i jevrejskog naroda, istakao velike nepravde i pogrome koje su doživeli i jedni i drugi i osvrnuo se na Kosovski zavet kojeg bi Srbi trebalo da se drže i u najgorim vremenima.

U nastavku tribine Šarić ukazuje na veliki broj znamenitih Jevreja koji su na raznorazne načine obogatili srpsku kulturu, obrazovanje i nauku (Klara Mandić, Bencion Buli, Geca Kon, David Albala, Danilo Kiš, Oskar Davičo, Stanislav Vinaver). Šarić govori i o judaizmu, podsećajući na njegov izvorni oblik gde je naglašeno usavršavanje i poboljšanje sveta u kom živimo: „Svet je kao okean, poboljšaj jednu kap i poboljšao si ceo okean".

U samom srcu judaizma jeste Tora (pet Mojsijevih knjiga, prvih pet knjiga Biblije), koja predstavlja temelj pravnog i etičkog učenja svih Jevreja. Pre svih zakona stoji zakon srca – osmeh za bližnjeg svog, lepa reč i empatija.

Najsvetiji praznici kod Jevreja su Jom Kipur i Šabat. Jom Kipur je dan pokajanja, praštanja i mirenja, i kao takav predstavlja najsvetiji praznik u jevrejskoj tradiciji. Šabat je usko povezan sa dva događaja – stvaranjem sveta i izlaskom iz ropstva. Uz Šabat su vezani mnogi propisi, običaji i navike. Najznačajnijim simbolima ove religije smatraju se sedmokraki svećnjak menora i kapa kipa.

- Čovek nije ono što je u srcu, čoveka definišu njegova dela – poentira Šarić i napominje da bi ono što nam je u srcu trebalo preneti na dela kako bismo ostavili pozitivan trag. - Tora od svakog traži da se s punom svešću suprotstavi nedaćama, nepravdi i patnji, ovde i sada, u stalnom napredovanju ka savršenstvu.

Predavanje Gorana Šarića na temu „Srbi i Jevreji – prošlost, sadašnjost, budućnostˮ možete se pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)