OSMEH KRALJEVIĆA MARKA: Muharem Bazdulj o naklonosti književnice Margerit Jursenar prema srpskom nasleđu

J. SIMIĆ

24. 01. 2023. u 15:55

NOVI ciklus predavanja Muharema Bazdulja „Svedoci Atlantide” posvećen je značajnim ličnostima svetske književnosti i kulture a koje su, opet, na neki način bile u kontaktu sa kulturnim tokovima naših prostora.

ОСМЕХ КРАЉЕВИЋА МАРКА: Мухарем Баздуљ о наклоности књижевнице Маргерит Јурсенар према српском наслеђу

M.Stojković

Tako je tema prvog ovogodišnjeg predavanja Margerit Jursenar, ključna spisateljica savremene franscuske književnosti.

Bazdulj je, govoreći o njenoj biografiji, dotakao neke važne životne epizode i odluke koje su jasno uticale na književni put same autorke. Na predavanju su istaknute njene značajne poetičke sklonosti, izvesne intertekstualne veze, uzori i lektira kojom se bavila, kao i interesovanja među kojima se našla i srpska epika.

Na pauzama tokom putovanja za Grčku, Margerit Jursenar je bila u neposrednom kontaktu sa srpskim epskim nasleđem. Stoga u njenim Orijentalnim pričama, pored redova o Kini i Japanu, postoje i priče „Zidanje Skadra” i „Osmeh Kraljevića Marka”. Bazdulj opaža naročitu umešnost i dar spisateljice da prepozna ono univerzalno u predanju, te umeće da epski svet smesti u savremeni kontekst.

Njen književni značaj je raskošan, kao i društveni angažman i aktivizam koji je predstavljao nemali iskorak za ženu onoga doba. Pored toga što je istupala kao aktivistkinja, Margerit Jursenar je i prva žena koja je ušla u Francusku akademiju nauka. Da njeno bavljenje srpskom epikom nije bilo trenutno mladalačko interesovanje svedoči i činjenica da je četrdeset godina nakon nastanka pomenutih priča napisala još jednu, tematski srodnu, po imenu „Kraj Marka Kraljevića”, koju je predavač na koncu tribine i pročitao, a koja ne predstavlja nekakvu „istorijsku metafikciju” nego govor o smrti uopšte, posredstvom epike i arhetipskih motiva.

Značaj predavanja ogleda se u skretanju pažnje publike na veliku spisateljicu HH veka koja je u prevodu odavno prisutna i kod nas, a s razlogom je bila i deo čuvene edicije Metamorfoze Vaska Pope.

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Osmeh Kraljevića Marka”može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a