SRBI, RUSI I TURCI SA PUŠKAMA I TOPOVIMA: Jedinstvena replika Varvarinske bitke iz 19. veka - od stiropora (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 12. 2022. u 20:12

AKADEMSKA slikarka Marija Ćirić iz Kruševca napravila je od stiropora replike srpskih, ruskih i turskih vojnika iz 19. veka.

СРБИ, РУСИ И ТУРЦИ СА ПУШКАМА И ТОПОВИМА: Јединствена реплика Варваринске битке из 19. века - од стиропора (ФОТО)

Foto:S.Babović

Figure su deo postavke istraživačkog projekta-izložbe “Kruševačka nahija od 1804.do 1833.godine” autora istoričara Gorana Vasića. Predstavljaju prikaz Varvarnske bitke, koja se odigrala od 18. do 20.septembra 1810.godine. Reč je o sukobu srpsko-ruske vojske s jedne i turske, sa druge strane. 

Umetnica je,kako saznajemo, prvo osmislila sliku koja predstavlja samu bitku, a onda od stiropora napravila vojnike,.

Zajedno sa njima od stiropora je sa nožićima oblikovala i naoružanje, puške i topove, koji su potpuno verni originalima. Za "brušenje" jedne figure potrebno je bilo više od 20 sati rada. Sve prikazane kompozicije ofarbane su crnu boju i u prirodi se teško mogu razlikovati od spomenika ili statua.

Na čelu srpsko-ruske vojske tokom varvarinske bitke bio je lično Vožd Karađorđe i Jozef Orurk, dok je tursku vojsku predvodio Huršid – paša.  I ovo je samo jedan od podataka koji se mogu pričitati na izloženim legendama. Osim varvarinske bitke, u okviru izložbe mogu se pogledati i fotografije, autentična dokumenta iz perioda dva srpska ustanka, opisi naznačajnijih ličnosti tog vremena na teritoriji nekadašnje nahije.

Ceo projekat finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum