BOMBARDOVANJE NARODNE BIBLIOTEKE PRED MAKEDONCIMA: Izložba o uništenju nacionalnog blaga na Kosančićevom vencu

V.C.S.

12. 12. 2022. u 16:27

IZLOŽBA pod nazivom "Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941", u spomen na uništenje srpskog nacionalnog bibliotečkog fonda u nacističkom bombardovanju, biće predstavljena od 13. do 22. decembra u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci "Sveti Kliment Ohridski" u Skoplju (Severna Makedonija).

БОМБАРДОВАЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ПРЕД МАКЕДОНЦИМА: Изложба о уништењу националног блага на Косанчићевом венцу

FOTO: Arhiva novosti

Izložbu priređuje Muzej žrtava genocida, a cilj je, kako kažu, da makedonskoj javnosti predstave istorijski kontekst i tragične posledice pojedinačno najvećeg ratnog zločina počinjenog nad kulturnim i identitetskim nasleđem na čitavom području Evrope tokom sveukupnog trajanja Drugog svetskog rata.

Autor postavke je dr um Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, obrazovanju, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida. Produkcioni tim izložbe predvodi doktorand istoričar g. Bojan Arbutina, kustos u Muzeju žrtava genocida. Stručni konsultanti tokom istraživanja bili su dr Olivera Stefanović, bibliotekar-savetnik, Slađana Stojaković, bibliotekar-savetnik, i Rade Mrlješ, arhitekta-konzervator. Realizaciju je u potpunosti omogućila Fondacija Muzeja žrtava genocida.

Makedonskoj javnosti će po prvi put biti predstavljeni i elementi nacionalnog kulturnog nasleđa (arhivalije koje svedoče o osnivanju NBS, segmenti sačuvanog nacionalnog fonda, najreprezentativniji segmenti keramoplastike sa zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, arheološki nalazi sa samog lokaliteta i dr.).

FOTO: Arhiva novosti

Tekst potpisa


Istraživanja koja su dovela do realizacije izložbe vršena su u brojnim ustanovama kulture i obrazovnim institucijama, a dragocena saznanja prikupljena su i proučavanjem privatne zaostavštine akademika prof. dr Đorđa Sp. Radojičića.

Kako je zapisao Miodrag K. Rakić, ađutant kralja Petra Drugog, požar u Narodnoj biblioteci progutao je oko 300.000 knjiga, 1.500 srednjovekovnih rukopisnih knjiga, originalne rukopise na pergamentu, povelje, kraljevska, carska i crkvena dokumenta, brojne zbirke turskih rukopisa, stare štampane knjige iz 15, 16. i 17. veka, stare mape, gravire, originalna muzička dela, novine... U zgradi su izgoreli i katalozi, pa se ne zna šta je sve u njoj, pohranjeno u sanducima, čekalo evakuaciju.

Izgorela je i privatna prepiska Vuka Karadžića, Lukijana Mušickog, Đura Daničića...

Kada mu je, posle rata, suđeno za bombardovanje Beograda, nemački vazduhoplovni general Aleksander Ler je potvrdio da je naređenje za bombardovanje Narodne biblioteke izdao lično Adolf Hitler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju