"TEODOR" PIŠTALU I GRABOVCU: Banatski kulturni centar uručio književna priznanja i najavio manifestaciju

J. SIMIĆ

08. 12. 2022. u 13:20

SVEČANIM uručenjem nagrade "Teodor Pavlović" piscima Vladimiru Pištalu i Simonu Grabovcu, juče u Matici srpskoj u Novom Sadu, Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa označio je početak 23. po redu manifestacije "Dani Teodora Pavlovića".

ТЕОДОР ПИШТАЛУ И ГРАБОВЦУ: Банатски културни центар уручио књижевна признања и најавио манифестацију

Damjanov, Grabovac, Pištalo i Radulović, Foto N. Karlić

Žiri u sastavu prof. emeritus dr Sava Damjanov (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, jednoglasno je Nagradu "Teodor Pavlović" za životno delo dodelio književniku Vladimiru Pištalu.

Istoimeno priznanje za najbolju knjigu pripalo je Simonu Grabovcu za knjigu "Duboka tišina" (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad 2021).

Pištalo, aktuelni direktor Narodne biblioteke Srbije, jedan je od najistaknutijih savremenih srpskih književnih stvaralaca. Slavu mu je doneo roman "Milenijum u Beogradu", delo koje na nenadmašan način predstavlja devedesete godine i raspad jedne velike zemlje. Junaci njegovih romana su i Nikola Tesla i Ivo Andrić.

- Ova nagrada delom je data gimnazijalcu koji je bio sedamnaestogodišnjak 1977. godine kada je počeo da objavljuje u "Književnoj reči". Tom dečaku ova nagrada važnija je nego meni jer uvek je teže započinjati neki put. Istovremeno, veoma mi je drago što nagrada nosi ime Teodora Pavlovića, značajne ličnosti za Maticu srpsku koju veoma cenim i sa strahopoštovanjem je posećujem - rekao je Pištalo, za "Novosti", otkrivajući nam da već dve i po godine piše roman "Pesma o tri sveta" koji će biti pred čitaocima u prvoj polovini naredne godine.

Teodor Pavlović, Foto BKC

I za Grabovca nagrada ima dvostruku auru: s jedne strane baca dodatno svetlo na pesničku knjigu, a sa druge, kako kaže laureat, podseća nas na izvanrednu ličnost naše kulture Teodora Pavlovića, čoveka koji je sebe ugradio u temelje nekih od naših najvažnijih intitucija.

- Druga specifičnost je da nagradu dodeljuje jedna od najagilnijih kulturnih institucija, Banatski kulturni centar, sa bogatom izdavačkom delatnošću - kazao je Grabovac.

DIČNI SRBIN

TEODOR Pavlović (Novo Miloševo, 1804 - Sremski Karlovci, 1854) bio je reformator Matice srpske i njen prvi sekretar. Uređivao je Letopis i osnovao Galeriju Matice srpske. Bio je i novinar, prevodilac i advokat. Jedan je od najznačajnijih Srba prve polovine 19. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri