"GALEBOM" ZAKORAČILI U 15. DECENIJU: Narodno pozorište u Somboru obeležava 140 godina postojanja

J. L.

28. 11. 2022. u 16:01

PREMIJEROM predstave „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, i izložbom „Pozorište u izgradnji“ autorke Milke Ljuboje, istoričarke Gradskog muzeja Sombor, Narodno pozorište u Somboru obeležava 140 godina postojanja.

ГАЛЕБОМ ЗАКОРАЧИЛИ У 15. ДЕЦЕНИЈУ: Народно позориште у Сомбору обележава 140 година постојања

foto: Grad Sombor

- Ovo je jedno novo čitanje jer je nije iz vizure glavnih junaka, već jednog marginalizovanog junaka, jer mi živomo u vremenu marginalizovnaih ljudi, kakvi smo svi mi, živimo sopstene živote daleko od koloseka koji se emituje na televiziji  - kaže reditelj Milan Nešković.

Na izložbi su prikazani i originalni projekti arhitekte Adolfa Vojte iz 1881. i 1882. godine za izgradnju somborskog pozorišta. Za njih se decenijama verovalo da su zagubljeni, slučajno su pronađeni ovog leta i sada su prvi put biti izloženi nakon što je urađena njihova temeljna restauracija i konzervacija. Publika ima priliku da vidi koliko je teatar zadržao originalni izgled.

Jedna od najlepštih pozorišnih zgrada sagrađena je na inicijativu Deoničarskog društva somborskog pozorišta, formiranog 1879. koje su činili građani Sombora.

Od tada, Pozorište u Somboru radi kontinuirano. Prva predstava u zgradi pozorišta odigrana je 1882. godine.  Kao stalno profesionalno pozorište deluje od 1946, a 1952. prerasta u Narodno pozorište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

NE ZNAM KAKO ĆU SVE PODNETI: Srna Lango kroz suze progovorila o sinu