BUDUĆE UČITELJICE ZAJEDNO U KLUPAMA: Studentkinje sa KiM gošće Pedagoškog fakulteta u Somboru

J. SIMIĆ

25. 11. 2022. u 11:37

BUDUĆE učiteljice i vaspitačice, njih deset studentkinja Učiteljskog fakulteta iz carskog grada Prizrena, sa privremenim sedištem u Lipljanu, od 20. do 26. novembra gošće su Sombora, a juče i Novog Sada.

БУДУЋЕ УЧИТЕЉИЦЕ ЗАЈЕДНО У КЛУПАМА: Студенткиње са КиМ гошће Педагошког факултета у Сомбору

Ugostio ih pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, Foto N. Karlić

Pregršt lepih utisaka svetluca im u očima jer dani se nižu lagano, bez velihih trzavica i strepnji za ličnu sigurnost, pa se i u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru lekcije bez muke upijaju.

Na osnovu sporazuma o saradnji ove dve visokoškolske ustanove, potpisanog krajem prošle godine u Lipljanu, studentkinje sa Kosmeta, svaka na svojoj studijskog grupi, sa domaćinima slušaju predavanja na somborskom fakultetu, stasalom iz prve škole za učitelje u Srba koju je Avram Mrazović osnovao 1778.

- Oba fakulteta, naš u Lipljanu i ovaj u Somboru, imaju vrlo sličan nastavni program, ali, svejedno, ovde smo za samo sedam dana usvojile mnogo novih znanja - kazala nam je Marija Božović, iz Zubinog Potoka, studentkinja razredne nastave.

Njena koleginica Katarina Košanin, sa četvrte godine za vaspitače, kaže da je na njenom smeru u Lipljanu svega dvadesetak studenata, a sam fakultet pohađa jedva njih stotinak.

- Sve mi osećamo veliku čast i zahvalnost što smo ovde. Uživamo učeći, družeći se sa kolegama i upoznajući znamenitosti Sombora, a evo i Novog Sada - kaže Katarina koja se naročito radovala poseti novosadskoj Galeriji Matice srpske.

Marija Božović, Foto N. Karlić

U pratnji somborskih kolega, Andreana Šipoša i Bojana Raškovića, predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, te dekana Saše Markovića, studentkinje su juče bile gošće pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića koji im je poželeo dobrodošlicu rečima da su - među svojima, u svojoj Srbiji.

- Vi se pripremate za profesiju koja treba da obrazuje kvalitetne mlade ljude, one žedne znanja koji ne izmiču stolicu svojim učiteljima i ne tuku svoje vršnjake, nego sa njima osvajaju medalje na takmičenjima - rekao je Milošević podsetivši da će i ubuduće studenti sa Kosmeta u organizaciji Pokrajinske vlade ići na Kopanik na besplatno skijanje, a škole na KiM dobijaće podršku u nastavnom materijalu.

Katarina Košanin, Foto N. Karlić

BEZ IDENTITETA - IZGUBIĆEMO SE

DEKAN Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Saša Marković rekao je da učitelji, nastavnici i vaspitači imaju ogromnu ulogu u očuvanju identiteta našeg naroda, i da je ova saradnja institucija sa juga i severa most koji spaja celokupan srpski narod:

- Tehničko-tehnološki napredak je neumitan i ne smemo da ga zapostavimo, ali kulturno-identitetski još je važniji, jer ako ga nemamo, izgubićemo se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju