PUBLIKA JOŠ VOLI "MIŠOLOVKU": Najdugovečnija predstava na svetu danas slavi 70. rođendan

V. V. S.

26. 11. 2022. u 07:50

U LONDONU je na jučerašnji dan, 25. novembra 1952. godine, prvi put izvedena "Mišolovka" Agate Kristi - i već sedam decenija ne silazi sa repertoara!

ПУБЛИКА ЈОШ ВОЛИ МИШОЛОВКУ: Најдуговечнија представа на свету данас слави 70. рођендан

Pozorište Sveti Martin u Londonu, Foto Tviter

Najdugovečnija pozorišna predstava na svetu premijerno je postavljena u Ambasadors teatru. Dve decenije kasnije "preseljena" je u pozorište Sv. Martin na Vest endu, gde se igra, bez prekida, do naših dana. Od ponedeljka do subote svake nedelje je u večernjem terminu (dva dana u sedmici ima i popodnevna izvođenja), ali je uvek rasprodata. Budući da je takav tempo izuzetno naporan, ansambl se menja u svakoj sezoni, i to u novembru kada se obeležava godišnjica premijere.

Ipak, postoji i izuzetak: jedan glumac je u podeli od samog početka, mada više nije među živima. Reč je o Deriku Gajleru koji se čuje kao glas spikera iz radio-aparata. Što se scenografije i rekvizita tiče, iz originalne verzije "preživeo" je samo sat koji i danas - radi.

Radnja "Mišolovke" (u dva čina) smeštena je u četrdesete godine: osam likova, zarobljenih u pansionu Monksvell Manor zbog snežnih padavina, na neki način umešano je u zločin koji se dogodio u Londonu...

Foto IMDB

Vanserijsku popularnost baš ovog naslova nije mogla da pretpostavi ni sama spisateljica.

Da odgonetne tu "zagonetku" često je krišom dolazila na izvođenje predstave. I ostali detalji oko "Mišolovke", kao i same "kraljice zločina" su nesvakidašnji: komad je nastao 1947. kao predložak za polučasovnu radio-dramu "Tri slepa miša" (povodom osamdesetog rođendana kraljice Meri), a od njega je kasnije nastala pozorišna drama čijem premijernom izvođenju je prisustvovala i kraljica Elizabeta. Zašto je, pored svih drugih Agatinih dela, baš "Mišolovka" postigla toliku popularnost, ostaje - misterija. Ostalo su rekordi: u osam uloga do sada se smenilo oko tri stotine glumaca, a po nekim proračunima predstavu je videlo više od deset miliona ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)