POPINI VEČNI POETSKI SVETOVI: Matica srpska priredila naučni skup povodom 100 godina od rođenja velikog srpskog pesnika

J. SIMIĆ

18. 11. 2022. u 22:34

STOTU godišnjicu rođenja Vaska Pope (Grebenac, 1922 - Beograd, 1991) velikog srpskog ali svetskog pesnika Vaska Pope čije knjige su prevedene na petnaest jezika, Matica srpska u Novom Sadu obeležila je danas naučnim skupom "Poetski svetovi Vaska Pope."

ПОПИНИ ВЕЧНИ ПОЕТСКИ СВЕТОВИ: Матица српска приредила научни скуп поводом 100 година од рођења великог српског песника

Foto: N. Karlić

Skup na kojem je o književnim dometima poete koji je svojom književnošću menjao i pesnički i čitalački senzibilitet, govorilo trideset eminentnih učesnika, ujedno je i Matičin omaž Popi. U našoj najdugovečnijoj instituciji knjige i kulture ostavio je dubok trag - 1956. godine u ediciji Matice objavljena je Popina knjiga "Nepočin polje", potom mu je uručena Zmajeva nagrada, od 1979. do 1983. bio je Matičin potpredsednik, a imao je i značajan uticaj na programsko uređenje Letopisa.

Sve to, po rečima predsednika prof. dr Dragana Stanića, Matica srpska pamti ali u prvi plan ističe veličinu književnog dela Vaska Pope.

- Činjenica je da je obeležio srpsko pesništvo a slobodno se može reći da je i na svetskom planu ostavio impresivan utisak. Za nas je najvažnije to što je uspeo da integriše dubinske, kulturološke i mitske slojeve srpske kulture i da ih na ubedljiv način predstavi tako da je čitav svet sedamdesetih i osamdesetih bio zadivljen njegovim delom - kazao je Stanić dodavši da Popa ostaje zagonetka te da ga stalno treba tumačiti i uvoditi u nove perspektive čitanja.

Prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU, istakao je da je Popa bio jedan od najinteligentnijih ljudi s kojima je ikad razgovarao i, ujedno, jedan od najobaveštenijih i najobrazovanijih u onoj oblasti koja ga je zanimala, te je svoje veliko znanje iz mitologije i folklora majstorski upošljavao i moderno prerađivao u svojoj poeziji.

DVE MATIJINE PESME

OBAVEZE u SANU sprečile su akademika Matiju Bećkovića da prisustvuje naučnom skupu, ali nije ostao dužan. Na njegovu molbu, profesor Delić je juče u Matici pročitao je vrlo nadahnuto dve pesme koje je pesnik Bećković posvetio pesniku Popi što je pozdravljeno aplauzom okupljenih "matičara". Za ovu svečanu priliku slikar Javor Rašajski naslikao je portret Vaska Pope.

- Popina strogost u komponovanju ciklusa i pesničkih knjiga prevazilazi sve što je kod nas u poeziji napisano i može se meriti sa pesničkim knjigama svetske lirike. Uzoran je u tom pogledu spev "Uspravna zemlja", a sam vrh u strogosti komponovanja predstavlja "Sporedno nebo" o čemu je izvanredno pisao Ivan V. Lalić - naveo je Delić uz napomenu da je teško, pa i neprirodno praviti izbore Popine poezije "jer se time gubi celina njegovog lirskog speva".

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić pozdravio je skup posvećen Popi rekavši da je reč o jednom od rodonačelnika savremene srpske poezije.

MIROVIĆ: NADVREMENO DELO

SKUP je otvorio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i pesnik, rekavši da kada delo i posle odlaska tvorca, nastavlja da živi i inspiriše nove generacije, to je znak da su i čovek i delo postali nadvremeni. Svoje viđenje Popine poezije zatim su predočili: prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Boško Suvajdžić, prof. dr Lidija Tomić, dr Vladan Bajčeta, dr Svetlana Milašinović, msr Milena Kulić i drugi. Potom je u novosadskoj gimnaziji "Laza Kostić" izvedena predstava "Igre Vaska Pope" Centra za kulturu iz Loznice.

- Čini se da je Popa najveći srpski pesnik proteklog veka, a taj utisak izdvaja se ne samo kroz emotivni pristup poeziji ovog stvaraoca i ne samo kao utemeljena naučna misao o njegovom poetskom izrazu, to je utisak stvoren na osnovu celovitosti Popinog izraza - kazao je Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a