SAČUVAO VELIKU POSVEĆENOST REČIMA: U atrijumu Narodne biblioteke Srbije predstavljena sabrana dela akademika Mira Vuksanovića

D. Bogutović

18. 11. 2022. u 12:00

PRVO kolo Sabranih dela akademika Mira Vuksanovića, u izdanju "Lagune", u kojem su, u devet tomova, romani, pripovetke, poeme, zapisi, putopisi, predstavljeno je juče u atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

САЧУВАО ВЕЛИКУ ПОСВЕЋЕНОСТ РЕЧИМА: У атријуму Народне библиотеке Србије представљена сабрана дела академика Мира Вуксановића

Foto D. Milovanović

Uz napomenu da delo ovog autora predstavlja sam vrh savremene srpske književnosti, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, je rekao:

- Kruna Vuksanovićevog književnog rada je semolj trilogija o gori, zemlji i jeziku. Ovi azbučni romani, objavljeni u prvom desetleću 21. veka, ustalasali su srpsku književnu scenu. Ispisujući knjige, u kojima je sačuvao životno i jezičko iskustvo koje je poneo iz zavičaja (durmitorsko-moračkog kraja), Vuksanović je, kao niko pre njega i posle njega, overio da je voda na izvorima Vukovog jezika još uvek lekovita. Svaki deo semoljske trilogije ima svoje individualno obeležje, saglasno tome, funkcioniše kao mala ili veća celina (kao pesma, legenda, kratka priča, pesma u prozi) i svaki deo, punoćom i raznolikošću semantičkih nizova, obasjava put ka velikoj (usloženoj) romanesknoj formi.

Foto D. Milovanović

Svojim delima Vuksanović je obuhvatio prostore od Šar-planine do Sombora, nazvavši sve stvari svojim pravim imenima, pri čemu je različitim govorima sačuvao veliku posvećenost rečima, istakao je Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

- Izrastao iz samog bića ove kulture, Vuksanović joj je to vratio ugradivši sebe u nju. Opčinjava njegova veština sa rečima, on je dostojanstvenik koji zna sve tajne književnosti, posebno kako se od mozaičnosti stiže do metaforičnosti - rekao je Aleksandar Jerkov, direktor UB "Svetozar Marković".

Napominjući da je planinski svet u kojem je rođen, kome se stalno vraća, kao i njegov govor, pokušao da na literarni način što vernije unese kao novinu u srpsku kulturu, Vuksanović je istakao:

Foto D. Milovanović

Miro Vuksanović

- Pomenutog sveta više nema, ostali su odjeci, sećanja i zapisi u knjigama. Ali, uvek će biti ljudi koje će zanimati gde smo bili, odakle smo krenuli, šta smo usput izgubili ili dobili. Književnost je zbirno iskustvo naroda, i to ne samo kao znanje šta je nekad bilo no i kao orijentir za dalji put. Sada je uvek tri vremena u isti mah. U književnosti je to očigledno. Odatle se uči. Zato je čitanje posao višeg reda i smisla, pobeda praznine u nama i oko nas.

NAUK ZA SVA KOLENA

"SEMOLj gora", "Semolj zemlja" i "Semolj ljudi" nisu samo obogatili književne i jezičke obrasce prošlog i našeg vremena, nego su ih sačuvali i za neko buduće vreme, naglasio je Radulović i dodao:

- Ono što je, u bitnome, omeđilo njegove životvorne i suštinotvorne sile jeste nauk, za sva kolena i kolena, da je svet neophodno gledati očima vlastite kulture i vlastitog jezika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna