„VIDAKOVIĆ“ URUČEN LASLU KRASNAHORKAIJU: U Novom Sadu počeo 16.Međunarodni festival proze

J. S.

19. 09. 2022. u 23:14

NA svečanom otvaranju 16. Međunarodnog festivala proze PROZEFEST večeras u Kulturnom centru Novog Sada mađarskom piscu Laslu Krasnahorkaiju (68), u svetu književnosti poznatom po romanima sa postmodernim, distopijskim i melanholičnim tematikama, uručeno je prestižno priznanje "Milovan Vidaković.

„ВИДАКОВИЋ“ УРУЧЕН ЛАСЛУ КРАСНАХОРКАИЈУ: У Новом Саду почео 16.Међународни фестивал прозе

Foto KCNS

Nagradu je piscu uručio Nedeljko Mamula, predsednik organizacionog odbora Prozefesta.

Pre Krasnahorkaia ovo književno priznanje koje nosi ime začetnika srpskog romana Milovana Vidakovića  (Nemenikuće, 1780 — Pešta,1841) uručeno je čitavom nizu vrhunskih pisaca među kojima su :Peter Handke,Orhan Pamuk,Mario Vargas LJosa, Klaudio Margis, Miljenko Jergović,David Albahari i drugi.

Za svoj dosadašnji književni rad Krasnahorkai je nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su - najviša nagrada Mađarske, Košutova nagrada, ali i jedno od najuglednijih međunarodnih priznanja "Buker", koja se dodeljuje svake godine za delo objavljeno na engleskom jeziku. Nekoliko Krasnahorkaijevih dela, među kojima su "Satantango" (1985) i "Melanholija otpora" (1989) poslužili su kao scenario za filmove mađarskog reditelja Bele Tara.

Foto KCNS

Posle prigodnog koktela,večeras je održano književno veče laureata. O Krasnahorkaijevom stvaralaštvu govorio je prevodilac Marko Čudić, a u razgovoru su učestvovali i učenici Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj".

Festival proze trajaće do 23.septembra. Poklonicima poezije predstaviće se i Endru Krumi (Škotska), Aleš Šteger (Slovenija), Venko Andonovski (Severna Makedonija), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Kristian Novak (Hrvatska),  Ana Vučković i Marjan Čakarević (Srbija).

Foto KCNS

Programi se svake večeri održavaju od 19.00 i od 20.30 sati, ulaz je slobodan. Festival će biti zatvoren programom „Post prosefest“ u petak, promocijom knjige „2020- zajednički dnevnik o godini koja je promenila svet“, a u kojoj je šestoro mladih autora iz regiona zabeležilo svoje viđenje pandemije kovida i zaustavljanja sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO PREPOZNATI LAŽOVA? Pet nervoznih navika koje ih odaju