„GLOBALNA PERESTROJKA“ I MESTO SRBIJE U NJOJ: Novinar i publicista Milorad Vukašinović sabrao među korice svoje geopolitičke eseje

V. N.

31. 08. 2022. u 10:53

POD pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u izdanju „Sajnosa“ objavljena je šesta po redu knjiga novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Globalna perestrojka“.Reč je o geopolitičkiim esejima nastaliim u okviru ciklusa tribina koje se jednom mesečno održavaju u Kulturnom centru Novog Sada.

„ГЛОБАЛНА ПЕРЕСТРОЈКА“ И МЕСТО СРБИЈЕ У ЊОЈ: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић сабрао међу корице своје геополитичке есеје

Foto: KCNS

Budući da naslovom aludira na procese koje je u nekadašnjem Sovjetskom Savezu 1987. godine pokrenuo Mihail Gorbačov u nameri da ona reformiše i podigne sovjetsku privredu, Vukašinović upućuje na veliku transformaciju privrednog i političkog sistema na savremenom Zapadu, s namerom da čitaoce upozna s idejnim i filozofskim osnovama na kojima su se ti procesi preobražaja odvijali.

Knjiga „Globalna perestrojka“ skup je od dvadeset šest eseja naslovljenih imenima znamenitih pregalaca na polju geopolitike i njihovim teorijskim artikulacijama društvenog i političkog ambijenta koji je učestvovavao u kreiranju sveta kakav danas poznajemo.

U jednom od eseja s početka ove godine, Vukašinović je podsetio da su na početku devedesetih u Rusiji „novoevroazijci“ među kojima i Aleksandar Dugin, bili potpuno na margini, u nekoj vrsti unutrašnjeg egzila. Međutim, posle pojavljivanja Duginove knjige „Osnovi geopolitike I i II“, sredinom devedesetih o njemu i svima njima počelo se mnogo ozbiljnije razmišljati, ne samo u Rusiji, nego i na Zapadu.

Foto: Globalna perestrojka

Tada na Zapadu Zbignjev Bžežinski područje Evroazije opisuje kao „veliku šahovsku tablu“ gde su SAD dominantna sila, a Rusija je država sa izvesnom perspektivom daljeg rasparčavanja.Dugin se tome suprotstavio. Iznova je valorizovao ideju o Rusiji „kao središnjoj zemlji“ koja ima svoju „metaistorijsku misiju“ objedinjavanja kontinenta i stvaranja jedne „evroazijske imperije“.

On je posebno isticao ulogu velike ruske ravnice kao najkraćeg kopnenog puta koji povezuje Indijski okean sa Atlantikom i Severnim ledenim okeanom, kao i centralnu Aziju sa Evropom. Na taj način Rusija spaja evroazijski Zapad i Istok i tako razblažuje dijametralno različite kulturne kodove.

Konačno, posle serije „obojenih revolucija“ na postsovjetskom prostoru (Gruzija, Kirgistan, Ukrajina), osnovane su inostrane filijale evroazijskog pokreta koje su promovisale „alternativni model multipolarne globalizacije“. Na osnovama Evroazijske ekonomske zajednice od 2008. godine postepeno je nastajao model Evroazijske unije kao jedne vrste institucionalnog pandana koncepciji Evropske unije.

Vukašiović podseća da je inicijativu za formiranje Evroazijske unije u oktobru 2011. godine izneo predsednik Rusije Vladimir Putin. Već sledećeg meseca te godine uspostavljena je „mapa puta“ kojom su ustanovljene Evroazijska komisija i Evroazijski ekonomski prostor. Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, od 2015. godine članice ovog saveza su Jermenija i Kirgistan. Nema sumnje da će se ovaj savez u budućnosti širiti i na ostala područja unutar i izvan prostora Evroazije.

U tom kontekstu Vukašinović ukazuje na veoma važno pitanje srpskog odnosa prema evroazijskim integracijama, posebno u okolnostima kada se globalna geopolitička paradigma kreće u smeru višepolarnosti. Posle višegodišnjeg teorijskog lutanja, nema sumnje da se ideja „ruskog evroazijstva“ pojavljuje kao zaokružena koncepcija koja nudi mnoge racionalne i efikasne odgovore na izazove postmodernog sveta. Ovo tim pre što u neoevroazijskoj geopolitičkoj doktrini područje istočne i jugoistočne Evrope (Velika Istočna Evropa) treba da ima ulogu „kopče između Rusije – Evroazije i buduće kontinentalističke Evrope oslobođene američkog uticaja“.

Knjiga „Globalna perestrojka“ pojavila se u godini u kojoj se navršava tri decenije novinarskog pregalaštva Milorada Vukašinovića, pravnika po obrazovanju.Novinarstvu se posvetio posle studija. Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa na TV Novi Sad, kao i jedan od osnivača kultne TV NS plus devedesetih godina.Radio je u još nekoliko televizija a od 2017.godine vodio je veoma gledanu autorsku emisiju na Novosadskoj TV „Geopolitika“ u kojoj su gostovali najugledniji ljudi iz sveta politike naše zemlje i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri