POGLED ISKOSA: Umetnost i vino

Dejan Đorić

16. 08. 2022. u 18:55

TRADICIONALNO Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Šumadije u Topoli organizuje Festival vina i pod pokroviteljstvom tog udruženja održava se izložba "Umetnost & vino".

ПОГЛЕД ИСКОСА: Уметност и вино

Nebojša Savović Nes/ "Poljubac u vinogradu"

Festival vina je veoma popularan, sa posetiocima iz drugih država kao što su posećene i izložbe u Vinogradarevoj kući, koje spadaju u najvažnije letnje likovne događaje, više puta održane i u Beogradu. Organizator Nebojša Savović Nes pravi izbor učesnika i uglavnom se drži jednog jezgra umetnika koje uvek poziva, ali se i svake godine pojave novi. Sledeća, jubilarna, deseta izložba, biće vrlo zanimljiva zbog učešća nekoliko mladih, vrlo aktivnih i značajnih umetnika. Svi učesnici su prepoznatljivi po svom likovnom rukopisu, ali se pretpostavlja da će odgovoriti na temu vina i grožđa, makar i posredno, asocijativno i simbolički. Savović ne selektuje radove, prepušta autorima da se sami odrede, ali bira učesnike, dajući im poverenje i očekujući dobar rezultat. Uvek je cilj kvalitetna izložba. Tokom trajanja, na Oplencu mnogo posetilaca je vidi i uživa u njoj.

Skulptor u kamenu Nes ima veliko iskustvo i posvećenost u organizaciji likovnih manifestacija. Utemeljio je Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu, Likovnu koloniju Mina Karadžić-Vukomanović na Savincu, pored Gornjeg Milanovca, vajarsku koloniju Plavsko jezero, Likovne susrete na imanju "Knjaz" u Podgorici, Simpozijum skulpture Marmor plus u Topoli, jedne godine. Inicirao je osnivanje Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca. U saradnji sa Srpskim kulurnim centrom u Puli organizovao je niz izložbi značajnih umetnika, kao i nedavnu "4h4" u više gradova. On uživa u organizaciji izložbe "Umetnost & vino", na kojoj i redovno učestvuje od početka, kao jedan od najboljih izlagača.

Od novih učesnika pažnju privlači ostvarenje "Zbog onih koji su te voleli", iskusne slikarke Tatjane Pirović. Reč je o poetizovanim predstavama zaljubljenih mladić i devojaka, koji u znamen svoje posvećenosti nose grozdove. Pojavljuju se sa neba, kao oblaci, sa crkvom u naručju. Drugi pomak napravio je skulptor Nebojša Savović Nes.

Posle serije ženskih tela (poprsja i nogu), teške pojavnosti, iskoračio je u skulpturalnu poeziju. Iskoristivši hrapavu, nazrnjenu površinu kamena, sličnu pesku, u njoj je na skulpturi "Poljubac u vinogradu" uklesao samo četiri stope, glatke tragove, otiske bosih muških stopala i ispred njih na prste propetih ženskih, u činu poljupca. Simbolično su pokraj njih dva zrna belog grožđa i bačena, spala tkanina, stari i teži problem za rešavanje u vajarstvu i slikarstvu. Nagrađeni mozaik Predraga Peđe Todorovića uzorno je delo iz serije njegovih mozaika sa rajskom tematikom, koje ima mnogo od magije znalca stare umetnosti i koji ume da začaranost slične vrste provuče u svom slikarstvu. Njegovi mozaici nisu ilustracije njegovih slika, već samostalna likovna dela, po stilu i formatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni