FILMSKA KRITIKA: Festival u Vrnjačkoj Banji - Šta je, zaista, sa nama?

Božidar Zečević

10. 08. 2022. u 14:30

AKO se uzmu u obzir interesi umetnosti filma, ali i visoki nacionalni interesi srpske države, zaista je skandalozna odluka Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji da najboljem srpskom filmu u ovoj godini, ostvarenju "Mrak" reditelja Dušana Milića, dodeli upadljivo neadekvatan termin i tako marginalizuje ovo izuzetno važno dostignuće ne samo za srpski narod na Kosovu i Metohiji, nego i za srpski narod u celini.

ФИЛМСКА КРИТИКА: Фестивал у Врњачкој Бањи - Шта је, заиста, са нама?

Foto Promo

"Zapamtio sam taj festival, sa projekcijama na otvorenom, a organizatori su moj film stavili u neki od bioskopa, u ponedeljak, u 16 časova. Moja ideja i želja je da `Mrak` vidi što više ljudi, a ne njih desetak koji će, možda, u tom terminu doći u bioskop" - rekao je, za naš list mladi reditelj Milić. Ova skromna izjava, bez trunke sujete i želje za polemikom ponovo otvara, međutim, jedno važno pitanje: šta je, zaista, sa nama? Jesmo li potpuno izgubili nacionalni, etički, umetnički i politički kompas pa zdušno radimo u korist svoje štete, guramo u stranu našu najveću, svetskoistorijsku dramu, sve da se nekom ne zamerimo, da nekog ne uvredimo, da se kukavno povlačimo pred navalom laži, terora i agresije, kojom smo ugroženi i spolja i iznutra. Šta nas to tera da sebi stalno pucamo u nogu u trenutku u kome nas dostojanstveno brani film visokih umetničkih dometa, o kome smo pisali i ovde i na drugim mestima, a imamo nameru da vidljivost "Mraka" pojačavamo u svim narednim prilikama, naročito u predstojećem predlaganju "nacionalnog kandidata" za Oskar. Ma bolje da ga ne guramo, reći će vrsni poznavaoci "ove situacije", jer "sigurno neće proći u Holivudu, pa ne treba bacati pare". Da, kada iza tog filma ne bi stajala istina kadra da otvori oči, što je dužnost i smisao pokretne slike u istoriji. Bacanje para bolje da ne pominjem i koliko smo se do sada puta nadmetali u ovoj besmislemoj disciplini. Kad smo već kod narodnog novca, mogli bismo da podsetimo i da festival u Vrnjačkoj Banji izdašno pomaže srpska država (Ministarstvo kulture i druge institucije), pa ostaje za razmišljanje čime se to i kako zadovoljava njen društveni interes, čemu bi iste, nimalo beznačajne pare, trebalo da služe.

Još skandaloznija je odluka selektora nedavno završenog filmskog festivala u Trebinju (31. jul - 5. avgust) da "Mrak" jednostavno - ne uvrsti u program! Za "Festival mediteranskog i evropskog filma", kako se pretenciozno zove, film o martovskom pogromu 2004. nad srpskim narodom na KiM i - još jednom podvlačim, najbolji srpski film ove godine! - nije bio dovoljno relevantan da uđe u inače veoma labavo osmišljenu selekciju. Da li to treba da znači da jedini međunarodni filmski festival u Republici Srpskoj ne treba da zanima sudbina srpskog naroda na KiM? Ili da visokorangiranim srpskim filmovima ("Mrak" je nedavno nagrađen "Gran-prijem" na srednjeevropskom filmskom festivalu Somboru i nagradom publike u Trstu) nije mesto među uočenim evropskim i mediteranskim vrednostima? Pominju se i neke "kvote" koje bi trebalo da ograniče broj srpskih filmova na ovom festivalu. Ko je odredio i zaveo ovakve "kvote" nije jasno i postoji li u RS ikakav nacionalni interes kad je film u pitanju da nam se "Quo vadis Aida" i Jasmila Žbanić ne ponove upravo na ovom obzorju? Umesto da sada briljiramo sa sjajnim filmom o dramatičnom položaju srpskog naroda na celom prostoru Balkana, baš pred publikom koja je i sama svesna svog opasnog položaja u kolopletu međunarodnih pritisaka i ujdurmi - mi sami ignorišemo, potiskujemo i time ništimo sliku svoje tragedije. Sve u tuđem interesu, sve sa nekom bojazni da nam ko šta ne uzme za zlo pod terorom ko zna čije "političke korektnosti". Nešto debelo nije u redu sa nama kad u godini uspeha srljamo iz autogola u autogol, kad namerno gubimo i na svom terenu da bi nam gosti ispali vredniji. Iako nam sada ni do kolena nisu.

Dokle više?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju