KOVAČEVIĆU PONUDILI TERMIN "MRAKA": Novi problemi za festival u Vrnjačkoj Banji - još jedan film pred odustajanjem

A. Popadić

08. 08. 2022. u 19:05

NEKOLIKO dana uoči početka, 46. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji suočio se sa problemima, povlačenjima filmova, pa i optužbama za poniženje autora.

КОВАЧЕВИЋУ ПОНУДИЛИ ТЕРМИН МРАКА: Нови проблеми за фестивал у Врњачкој Бањи - још један филм пред одустајањем

Foto: N. Skenderija

Posle reditelja Dušana Milića, koji je zbog neadekvatnog prostora i termina, povukao svoj film "Mrak" iz selekcije, na isti korak odlučili su se autori "Usekovanja" Siniše Cvetića, a sada je svoje nezadovoljstvo izrazila i ekipa filma "Nije loše biti čovek" reditelja Dušana Kovačevića.

Produkcijska kuća Art&Popcorn zatražila je od organizatora Festivala filmskog scenarija da "obavesti javnost u što hitnijem roku o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" kako bi to ostvarenje bilo prikazano publici koja to zaslužuje".

Pretnje tužbom?

Prema rečima producenta Mogorovića, Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja, jednog od organizatora festivala, u svojim izjavama pretio je tužbama zbog povlačenja filmova.

- Preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenućemo kod Ministarstva kulture inicijativu za tumačenje članova zakona na koje se Milenković poziva - istakao je Mogorović.

- Kada smo od strane organizatora festivala obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate takvo poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića - naveo je Mogorović a potom podsetio. - Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom "Jedini pravi festival filmskog scenarija", Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti - iz oblasti filmske umetnosti.

Zanimljivo je da je "sporni termin" - ponedeljak u 16 časova, prvobitno bio planiran za filom "Mrak", koji je zbog toga, prvi odustao od festivala.

S druge strane, Marko Jovičić, izvršni producent i član selekcione komisije festivala u Vrnjačkoj Banji, pozvao je na "razumljiviji i suzdržaniji pristup učesnika, manje egoizma i više ponosa koji će učiniti da svi kao društvo porastemo u kulturnom smislu". Jovičić je kazao je da je Direkcija festivala dobila neformalno telefonsko obaveštenje od reditelja filma "Mrak", a dva dana kasnije i od autora filma "Usekovanje", da odustaju od učešća jer su nezadovoljni dobijenim terminom i mestom projekcije filma.

Foto K. Prodanov

- Kao i do sada Festival je zvanični program prikazivao na Letnjoj pozornici i u bioskopskoj Sali. Kriterijum za raspodelu dostupnih termina i prostora na kome će se prikazivati filmovi su bili u cilju popularizacije scenarista, festivala, atraktivnosti teme, zainteresovanosti publike, pri čemu je prednost davana premijerama. Filmovi nikada u istoriji festivala nisu razvrstavani po kvalitetu scenarija gde će se prikazati.

Jovičić je napomenuo da se filmovi prvenstveno prikazuju u bioskopskim dvoranama i da "ne vidi ništa loše u tome":

- Da li bi umetnici koji su imali "privilegiju" da se prvi povuku, isto tako postupili i da su se prijavili na na festival u Kanu ili bi pristali na projekciju u sedam časova ujutru u bilo kojoj dvorani?

Festival filmskog scenarija biće održan od 12. do 16. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a kako je ranije najavljeno, otvoriće ga premijera filma Filipa Čolovića "Ala je lep ovaj svet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri