NAGRAĐENI BAZELI, ŽILNIK I PEĆANAC: Savet Međunarodnog festivala u Herceg Novom saopštio imena ovogodišnjih laureata priznanja za životno delo

V. VUJNOVIĆ

08. 08. 2022. u 15:15

U SUSRET jubileju, 35. izdanju Hercegnovskog filmskog festivala, koji će biti održan u novom terminu od 22. do 28. avgusta, donete su i odluke o nagradama za životno delo.

НАГРАЂЕНИ БАЗЕЛИ, ЖИЛНИК И ПЕЋАНАЦ: Савет Међународног фестивала у Херцег Новом саопштио имена овогодишњих лауреата признања за животно дело

Želimir Žilnik/ Vesna Pećanac, Foto G. Čvorović/I. Marinković

Savet ove manifestacije od nacionalnog značaja opredelio je najznačajnija priznanja za direktora fotografije, Novljanina koji je karijeru gradio u Americi, u Holivudu, Bojana Bazelija, kao i za reditelja Želimira Žilnika i glumicu Vesnu Pećanac. Pored navedenih nagrada, u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka, Festival će dodeliti dve Povelje zahvalnosti, filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović.

- Bazelijeve zasluge uključuju filmove "Prsten", "Gospodin i gospođa Smit" i "Lak za kosu" reditelja Adama Šenkmena, filmove "Kralj Njujorka", "Devojka iz kineske četvrti" i "Kradljivci tela" reditelja Ejbela Ferare, filmove "Lek protiv zdravlja" i "Usamljeni rendžer" reditelja Gora Verbinskog, uključujući i saradnju sa doajenima Holivuda poput Pola Šredera, Majkla Beja, te niz drugih filmova - navedeno je u obrazloženju Saveta 35. festivala.

Želimir Žilnik nagradu je zaslužio "za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji, autentičan i radikalan pristup našoj društvenoj stvarnosti što čini prepoznatljivu okosnicu najznačajnijih autorskih izraza koji potiču iz bišeg jugoslovenskog prostora... a zbog čega će njegov rad uvek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije".

Bojan Bazeli, Foto Matt Klitscher

Vesni Pećanac pripada zasluženo nagrada za životno delo "za umetnički značaj kojim je gradila svoje uloge tokom višegodišnje karijere, postajući prepoznatljivo lice kinematografije regiona".

- Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima "Čudo neviđeno", "U ime naroda", "Iskušavanje đavola", "Smrt gospodina Goluže", seriji "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo", kao i mnogim drugim na filmu i u pozorištu, ostaće večno urezani u naša lična, ali i kolektivna sećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu - istaknuto je u saopštenju Saveta.

Nagrade će biti uručene na otvaranju Festivala, 22. avgusta na Kanli kuli. Slogan ovogodišnjeg filmskog festivala je "Mi smo deca filma". Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture Herceg-fest.

POVELjE

POVELjE zahvalnosti biće uručene filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović koje su pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vreme angažovane za brigu o našoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati