PURIŠA REŽIRA "USTA PUNA ZEMLJE": Počelo snimanje filma po kultnom delu Branimira Šćepanovića, u režiji veterana

Marina Mirković

02. 08. 2022. u 13:02

DUGO očekivani, povratnički film jednog velikana, valjda najstarijeg aktivnog reditelja na planeti, Mladomira Puriše Đorđevića koji gazi 98. godinu, zasnovan je na legendarnom delu drugog, za života skrajnutog velikana, Branimira Šćepanovića - romanu "Usta puna zemlje".

ПУРИША РЕЖИРА УСТА ПУНА ЗЕМЉЕ: Почело снимање филма по култном делу Бранимира Шћепановића, у режији ветерана

Foto Apolon produkcija/M. G.

Ovakav spoj, osobene Purišine filmske poetike i rediteljske ruke, i neponovljive Branine proze, odista je obećavajući. Reč je o knjizi koja je, sa svojih manje od stotinu strana - pokorila svet, zaživela u prevodima na desetine jezika, i prerasla u kultni roman, što je status koji nosi do danas.

Šćepanović je umro poslednjeg dana novembra 2020, u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, gde je u tišini i izolaciji proveo poslednje svoje godine, nezainteresovan za spoljni svet ali i za dalji život svojih dela. Pitale su ga, veće i manje zvezde, tražile od njega blagoslov i prava na snimanje ovoga ili onoga, pa i "Usta punih zemlje", ali do toga nije došlo. Sada je, gotovo dve godine kasnije, konačno otpočela realizacija ovog dugometražnog ostvarenja, po scenariju veterana naše kinematografije Đorđevića, u čijim je rukama i režija.

- Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu.

Foto Apolon produkcija/M. G.

Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bega on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo - otkriva nam sinopsis filma dobro poznatu priču, o želji za poslednjim susretom sa rodnom grudom, priču o bekstvu ili pokušaju i nemogućnosti bežanja, o progoniteljima i progonjenima čije se uloge smenjuju i prepliću... Priču koju pamtimo iz srednjoškolskih ali i svih potonjih čitanja romana, obimom nevelikog a višeslojnog, duboko uznemirujućeg, na prvi i svaki sledeći susret sa čitaocem, jer u sebi - na tako malom prostoru, sažima mnoštvo velikih, večnih tema.

Foto Apolon produkcija/M. G.

Sa izazovom glavne role u koštac se hvata Radivoje Raša Bukvić, a uz njega su se u glumačkoj ekipi našli Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovacki, Marjan Apostolović. Premijera filma,koji se snima na lokacijama kao što su Lipovička šuma, Košutnjak, Krčedin, Trešnja, očekuje se do kraja godine.

Foto Apolon produkcija/M. G.

Ekipa

FILM nastaje u produkciji Apollona i "Telekoma Srbija". Direktor fotografije je Gino Sgreva, pomoćnik reditelja Ognjen Petković, a producent Željko Mitrović. Direktor filma Miljan Gogić je za FCS izjavio da je stekao veliko iskustvo radeći na filmu sa Purišom, i dodao:

- Nadam se da će i plod našeg zajedničkog rada iznedriti jedan pre svega umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije