NAGRADA "NOVICA TADIĆ" MATU ULJAREVIĆU:Priznanje mladom pesniku za zbirku "Gušterov rep"

V.V.S.

13. 07. 2022. u 22:23

SVEČANA dodela prestižne književne nagrade "Novica Tadić" za mlade pesnike biće održana u četvrtak 14. jula u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

НАГРАДА НОВИЦА ТАДИЋ МАТУ УЉАРЕВИЋУ:Признање младом песнику за збирку Гуштеров реп

foto:Promo

Nagrada za 2022. godinu pripala je mladom i perspektivnom pesniku Matu Uljareviću, za rukopis "Gušterov rep".

- Mato Uljarević je očito veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviešću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički "hvata" stvarnost - ali je istovremeno igrivo "otuđuje" i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću - naveli su članovi komisije u obrazloženju, koji su radili u sastavu Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

Komisija je razmatrala ukupno 64 rukopisa autora do 35 godina starosti, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja. Nagrađeni autor će dobiti diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i novčani iznos, a u ediciji "Prisustva", u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen nagrađeni rukopis. Ovo ugledno priznanje dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024