"SPECIJALNI ERNEST" SVETOZARU CVETKOVIĆU: U Somboru sinoć svečano otvoren četvrti Somborski filmski festival

J. L.

13. 07. 2022. u 06:00

SOMBORSKI filmski festival, četvrti po redu, svečano je otvoren sinoć u Atrijumu Gradske kuće u Somboru, a ovogodišnja nagrada "Specijalni Ernest" za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima pripala je glumcu Svetozaru Cvetkoviću.

СПЕЦИЈАЛНИ ЕРНЕСТ СВЕТОЗАРУ ЦВЕТКОВИЋУ: У Сомбору синоћ свечано отворен четврти Сомборски филмски фестивал

Foto N. Skenderija

Festival je zvanično počeo filmom "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, a potom je na velikom platnu bila projekcija filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića. Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 16 ostvarenja svrstanih u pet selekcija: Glavni program, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, Selekcija filmova mladih autora i Filmski matine za decu.

O nagradama "Ernest" za najbolji film i "Boer" za najboljeg glumca i glumicu odlučivaće žiri Glavne selekcije u kome će biti reditelj Milutin Petrović (predsednik žirija), glumica Sonja Kolačarić i glumac Nedim Nezirović.

Ovogodišnjim sloganom "Tragom snova Ernesta Bošnjaka" festival podseća i jasno usmerava ka delu značajnog pionira filma na ovim prostorima. Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

- Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pionira jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime - izjavila je Vesna Šašić, direktorka Somborskog filmskog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave