CVET U KAMENU JEVTIĆU: Savet 46. Belovodske rozete nagradio uglednog kompozitora i akademika

S. BABOVIĆ

13. 07. 2022. u 09:14

KOMPOZITOR i akademik Ivan Jevtić dobitnik je prestižne nagrade "Cvet u kamenu", koja se tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti u okviru jedinstvene manifestacije "Belovodska rozeta" u mestu Bela Voda kod Kruševca.

ЦВЕТ У  КАМЕНУ  ЈЕВТИЋУ: Савет 46. Беловодске розете наградио угледног композитора и академика

Foto G. Čvorović

 Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Milorad Pavić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke, samo su neki od prethodnih laureata manifestacije koja slavi belovodski peščar - slavni kamen korišćen u moravskom graditeljstvu.

- Ivan Jevtić je trenutno naš najveći živi kompozitor, dobitnik je brojnih prestižnih priznanja i nagrada, i odluka programskog Saveta 46. Belovodske rozete je doneta jednoglasno - kaže, za "Novosti", Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac, koji je među organizatorima kulturno-umetničkog događaja u Beloj Vodi.

Rozeta "Cvet u kamenu" Jevtiću će biti uručena 22. jula na centralnoj večeri 46. Belovodske rozete, koja će trajati od 18. do 24. jula.

- U okviru ove manifestacije imaćemo tradicionalno bogat kulturno-umetnički program, sa organizacijom dve kolonije: 26. vajarske kolonije "Belovodski peščar" i 11. mozaičarske kolonije "Mladen Srbinović". Belovodska rozeta je više od manifestacije, to je obeležje Kruševca i mesta Bela Voda - napominje gradonačelnica Jasmina Palurović.

POSETA MUZEJU

DOBITNIK nagrade "Cvet u kamenu" posetiće, najavljuju organizatori, i Muzej klesarstva i vajarstva, gde su izložena i svedočanstva stare Škole zanata, koja je radila od 1919. do 1925. godine. Kolonije se održavaju u Parku skulptura, a ceremonija uručenja nagrade u amfiteatru u centru Bele Vode.

Muzičku akademiju Jevtić je završio 1971. godine u Beogradu, gde i magistarske studije. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Parizu u klasi čuvenog kompozitora i profesora Olivijea Mesijana, studije klavira završava na Muzičkom konzervatorijumu u Parizu (Ecole Normale de musique Alfred Cortot) u klasi Dušana Tadića, gde je diplomirao (1975), a Visoku školu za muziku u Beču (1975) u klasi kompozitora i profesora Alfreda Uhla.

Laureat koji je od 2012. godine redovni član SANU kaže da mu je velika čast što se pridružio blistavom nizu imena prethodnih dobitnika priznanja:

- Radujem se što ću zarad ceremonije uručenja posetiti to lepo malo mesto, čiju slavu pronose toliki veliki neimari, koji su od njihovog čuvenog kamena klesali gotovo sve rozete u srpskim crkvama.

Slavni kamen peščar iz Bele Vode kod Kruševca eksploatiše se već šest vekova. Prema ranijim istraživanjima, od 1880. godine svi vijadukti i mostovi pruge Beograd-Niš gradili su se od belovodskog kamena, a sve do 1960. gotovo da nema reprezentativnijeg objekta u koji nije ugrađen peščar, među kojima su: manastiri i crkve Ravanica, Lazarica, Ljubostinja, Manasija, Kalenić, Milentija, Veluće, Drenča, Lepenac, Crkva Svetog Marka u Beogradu, Palata Beograd, Pošta, Hipotekarna banka, Brankov most, Francuski kulturni centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu