EVO JOŠ JEDNOG DOKAZA: Ivo Andrić se izjašnjavao kao Srbin (DOKUMENTI)

Dragan Bogutović

12. 07. 2022. u 14:52 >> 17:13

ŽANETA Đukić Perišić u knjizi "Nebo nad Beogradom" ispričala je priču o Ivi Andriću i njegovoj povezanosti sa glavnim gradom Srbije.

ЕВО ЈОШ ЈЕДНОГ ДОКАЗА: Иво Андрић се изјашњавао као Србин (ДОКУМЕНТИ)

Foto Tanjug

Tokom istraživanja za ovu knjigu Perišićeva je naišla na niz javnosti nepoznatih dokumenata, a među njima i prijavu ratne štete gde je Andrić upisao da je Srbin.

- Kao što sam davno, na stranicama "Novosti", objavila dva nepoznata Andrićeva dokumenta - ličnu kartu i vojnu knjižicu iz 1952. godine u kojima se on deklariše kao Srbin, tako sam i sada pronašla Prijavu ratne štete od 19. septembra 1945. godine, gde je Andrić upisao da je Srbin - istakla je autorka knjige o čuvenom piscu.

Foto: Istorijski arhiv Beograd

 

Foto: Istorijski arhiv Beograd

 

- Interesantan je Andrićev spisak stvari propalih u Berlinu i Beogradu za vreme rata. Andrić je, očevidno, kupio u Berlinu lep nameštaj od mahagonija, posedovao je veći broj umetničkih slika jugoslovenskih i evropskih autora, kao i automobil marke "mercedes benc kabriolet A", sa dvoja vrata, u vrednosti od 85.000 nemačkih maraka, što se smatralo dobrim automobilom srednje klase - dodala je Đukić Perišić.

Foto: Z. Jovanović

 

BONUS VIDEO - BORA TODOROVIĆ: Pre osam godina otišao je jedan od najvedrijih naših glumaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna