NIŠTA STVARNO NIJE: Plesnom predstavom u Čortanovcima počeo Šekspir festival

V. V. S.

02. 07. 2022. u 07:30

POD sloganom "I, sem nestvarnoga, ništa stvarno nije", sinoć je u Čortanovcima otvoren deveti Šekspir festival, koji će, u prvom delu, trajati do 5. jula.

НИШТА СТВАРНО НИЈЕ: Плесном представом у Чортановцима почео Шекспир фестивал

"Ukroćena goropad", Foto Privatna arhiva

U dva pozorišna poluvremena, biće prikazano sedam predstava, četiri u julu i tri u oktobru, a publici će se u ambijentu rezidencije "Vila Stanković", na glavnoj festivalskoj sceni, predstaviti pozorišta iz Italije, Crne Gore i Norveške.

Prvi put od osnivanja, Šekspir festival otvorila je jedna plesna predstava, i to "Hamlet", u izvođenju međunarodno priznate italijanske plesne trupe Imperfect Dancers Company, pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača Valtera Mateinija i Ine Broek (bivših igrača Baleta Monte Karlo), koji su proteklih godina svoj repertoar predstavljali širom sveta.

Na programu je i "Ukroćena goropad", jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija u režiji poznatog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Trećeg dana publika će videti projekat "Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi" iz Norveške, a prvo poluvreme Šekspir festivala zatvara predstava "Hamlet - Evidencija zločina jedne monarhije", poznate rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Drugi deo Šekspir festivala, predviđen za jesen obeležiće čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment koja izvodi celokupna Šekspirova dela. U predstavi "Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom" šest izvođača stvara sažete verzije svih piščevih komada koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta za likove, na pozornici koju predstavlja jedan običan sto. Ovaj senzacionalni projekat u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi više dana pred ukupno hiljadu i osam stotina posetilaca, učestvovao je proteklih sezona na gotovo svim najznačajnijim svetskim pozorišnim festivalima.

Šekspir festival u svoju završnicu ulazi i premijerom predstave "Makbet" u režiji Nikite Milivojevića". U novoj ambicioznoj produkciji Šekspir festivala učestvuju i Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, festival Grad Teatar Budva i Novosadsko pozorište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu