PREMIJERA KANTATE "KARMINA BURANA": U okviru "Belefa" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

V.V.S.

27. 06. 2022. u 14:00

KANTATA "Karmina Burana", najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa (pod dirigentskom upravom Dragane Radaković) premijerno će biti izvedena 29. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru Beogradskog letnjeg festivala "Belef".

ПРЕМИЈЕРА КАНТАТЕ КАРМИНА БУРАНА: У оквиру Белефа на Великој сцени Народног позоришта

foro:Promo

U ovom muzičkom spektaklu, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS (a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd), kao solisti nastupiće sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić.

"Karmina Burana" prvi je deo muzičko-scenske trilogije "Trijumfi", na kojoj je kompozitor radio duže od decenije i po, i njen, svakako, najveći, najpopularniji i najuspeliji segment. Delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, pojačan udaraljkama, nastajalo je tokom 1935. i 1936. godine. Inspirisano je istoimenom zbirkom stihova iz 13. veka, pronađenom u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

"Karmina Burana" do sada je samo jednom postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu: premijera je održana 11. oktobra 1973. godine, takođe, na Velikoj sceni.

Pod dirigentskom upravom Bogdana Babića i u režiji gosta iz Minhena Hajnca Arnolda nastupili su solisti Olga Đokić (sopran), Predrag Protić (tenor) i Nikola Mitić (bariton), Balet i Hor Opere Narodnog pozorišta i Dečiji hor škole "Drinka Pavlović". Scenograf je bio Vladimir Marenić, kostime je kreirala Božana Jovanović, dok je koreografiju uradio Jovan Despotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HTEO JE DA TE UBIJE: Lauš izbegao smrt na setu Boja na Kosovu