PREMIJERA KANTATE "KARMINA BURANA": U okviru "Belefa" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

V.V.S.

27. 06. 2022. u 14:00

KANTATA "Karmina Burana", najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa (pod dirigentskom upravom Dragane Radaković) premijerno će biti izvedena 29. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru Beogradskog letnjeg festivala "Belef".

ПРЕМИЈЕРА КАНТАТЕ КАРМИНА БУРАНА: У оквиру Белефа на Великој сцени Народног позоришта

foro:Promo

U ovom muzičkom spektaklu, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS (a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd), kao solisti nastupiće sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić.

"Karmina Burana" prvi je deo muzičko-scenske trilogije "Trijumfi", na kojoj je kompozitor radio duže od decenije i po, i njen, svakako, najveći, najpopularniji i najuspeliji segment. Delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, pojačan udaraljkama, nastajalo je tokom 1935. i 1936. godine. Inspirisano je istoimenom zbirkom stihova iz 13. veka, pronađenom u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

"Karmina Burana" do sada je samo jednom postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu: premijera je održana 11. oktobra 1973. godine, takođe, na Velikoj sceni.

Pod dirigentskom upravom Bogdana Babića i u režiji gosta iz Minhena Hajnca Arnolda nastupili su solisti Olga Đokić (sopran), Predrag Protić (tenor) i Nikola Mitić (bariton), Balet i Hor Opere Narodnog pozorišta i Dečiji hor škole "Drinka Pavlović". Scenograf je bio Vladimir Marenić, kostime je kreirala Božana Jovanović, dok je koreografiju uradio Jovan Despotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina