DOKTORAT POSVETIO ČIKA JOVI ZMAJU: Preminuo profesor, književnik i esejista Vasilije Radikić

M. N. M.

23. 06. 2022. u 21:20

PROFESOR univerziteta, književnik, književni istoričar i kritičar, esejista i novinar Vasilije Radikić preminuo je posle duge bolesti u sedamdeset petoj godini, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije, čiji je bio dugogodišnji član.

ДОКТОРАТ ПОСВЕТИО ЧИКА ЈОВИ ЗМАЈУ: Преминуо професор, књижевник и есејиста Василије Радикић

Foto Privatna arhiva

Naš najveći pesnik za decu Jovan Jovanović Zmaj čekao je čitav vek da o njegovoj poeziji bude urađen prvi doktorat kod Srba, a taj prvi "zmajolog" bio je Radikić 2001. godine.

Rođen u Puškovcu, u severoistočnoj Bosni, Radikić je bio profesor književnosti za decu na Višoj školi za obrazovanje vaspitača u Beogradu, a poslednju knjigu, zbirku ogleda o svetskim i srpskim piscima "Govorno i pisano" objavio je 2017. godine.

Sem pomenute knjige, Radikić je objavio monografiju "Čitanka naraštaja" (o listu za decu "Neven"), zbirke priča "Zapisi iz Olovca" i "Kabanica koja igra", studiju "Zmajevo pesništvo za decu", zbirku priča "Začarana avlija", oglede iz književnosti "Delo i značenje", "Cvrčak ili mrav - ogledi iz književnosti za decu", a u štampi mu je roman "Feljtonist protiv Teofila".

Vasilije Radikić je sarađivao u nizu listova i književnih časopisa ("Politika", "Borba", "Književne novine", "Književna reč", "Savremenik", "Književnost", "Letopis Matice srpske", "Srpski književni glasnik", "Književnost i jezik", "Dometi", "Bagdala", "Stremljenja", "Ovdje", "Signal", "Detinjstvo" i drugi).

Tokom višegodišnje saradnje sa Radio Beogradom, posebno u emisiji "Putevima kulture" Drugog programa, emitovan je veći broj njegovih kritičkih tekstova o savremenoj srpskoj književnosti; na Prvom i Trećem programu emitovane su mu priče, a u okviru emisije "Zvezdani časovi" Drugog programa izvedeno je više njegovih radio-drama (o Filipu Višnjiću, Miloradu Paniću Surepu, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Miroslavu Antiću).

Sahrana će se obaviti u petak u 12 časova na groblju Lešće u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri