"LAZAREV KRST" ZUBANOVIĆU: Proglašeni Dobitnici književnih i likovnih nagrada ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti

D. Zečević

22. 06. 2022. u 16:11

NAGRADU "Zlatni krst kneza Lazara", koja se dodeljuje na Vidovdanskim svečanostima, za zaokružen književni opus i životno delo dobio je pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda, dok je priznanje za životno delo u oblasti likovne umetnosti "Longin" pripalo akademiku, vajaru Svetomiru Arsiću Basari.

ЛАЗАРЕВ КРСТ ЗУБАНОВИЋУ: Проглашени Добитници књижевних и ликовних награда овогодишњих Видовданских свечаности

Foto Privatna arhiva

Kako je saopštio gračanički Dom kulture, žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije" (Bojana Stojanović Pantović, predsednica, Gojko Božović i Žarko Milenković) doneo je odluku da dodeli priznanje Zubanoviću za "obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus."

- Paralelni deo tog opusa predstavljaju Zubanovićeve knjige eseja, najčešće o poeziji i o njenom odjeku u savremenom i u istorijskom kontekstu, ali i o velikim pesnicima prethodnicima, potom putopisi o Hilandaru i hronike književnih, kulturnih i društvenih pitanja koje je ispisivao u proteklim decenijama - zaključuje žiri koji je podelio obrazloženja i za druge književne nagrade.

Foto Dom kulture Gračanica

Slobodan Zubanović

"Gračanička povelja" pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za "pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu." Žiri ističe, da su "pesme Đorđa Nešića u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada."

Danici Vukićević pripao je "Kondir Kosovke devojke", dok je nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dobio pesnik Petar Matović.

Osim Basare, priznanje iz oblasti likovne umetnosti, odnosno, nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022" pripala je Zvezdani Gerić.

Likovne nagrade će biti uručene na svečanosti otvaranja izložbe "Vidovdan 2022", 25. juna, dok će se književna priznanja dodeliti dva dana kasnije, u porti manastira Gračanica.

Foto Dom kulture Gračanica

 

BASARI ZA ŽIVOTNO DELO

NAGRADA za celokupni umetnički opus "Longin", po odluci žirija, pripala je akademiku Svetomiru Arsiću Basari, "za stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda".

- Akademik Basara jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine 20. i početka 21. veka. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu - navodi se u obrazloženju žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju