PRINC FILIP - ODUŽIMO SE PRECIMA: U gračaničkom Domu kulture otvorene tradicionalne "Vidovdanske svečanosti"

D. ZEČEVIĆ

02. 06. 2022. u 20:30

"VIDOVDANSKE svečanosti" i izložbu dobitnika nagrade "Longin", istaknutog slikara Milana Cileta Marinkovića, u gračaničkom Domu kulture u sredu uveče otvorili su princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

ПРИНЦ ФИЛИП - ОДУЖИМО СЕ ПРЕЦИМА: У грачаничком Дому културе отворене традиционалне Видовданске свечаности

Sa otvaranja "Vidovdanskih svečanosti" / Foto D: Z.

Princ Filip Karađorđević je istakao da je svestan koliko su "Vidovdanske svečanosti" značajne za srpski narod na Kosovu i Metohiji:

- Za mene Vidovdan ima veliki značaj. Zato smo i odlučili da se upravo na Vidovdan preselimo u Srbiju i ovde nastavimo život. "Vidovdanske svečanosti" su prilika da sa ovog mesta pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima na ovim prostorima stvaranjem regiona napretka i saradnje. Tako ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu. Moram da pomenem i kralja Petra I i kralja Aleksandra I koje istorija pamti kao oslobodioce Kosova i zato mi je čast da kao njihov potomak i naslednik otvorim ovogodišnje "Vidovdanske svečanosti".

Prethodno je izložbu slika Cileta Marinkovića otvorila njegova ćerka princeza Danica.

- Izuzetna mi je čast da govorim o očevom radu ja kao svedok dela koja su nastala i prolazila kroz atelje kao jedan vizuelni narativ koji prati moje detinjstvo, odrastanje ali i živote mnogih ljubitelja njegovog slikarstva - istakla je princeza Danica.

Direktor Doma kulture Živojin Rakočević naglasio je da je ovogodišnja svečanost mali doprinos važnim jubilejima.

- Na početku smo putovanja posvećenog Vidovdanu, našem najvažnijem nacionalnom prazniku koji zahvata ceo naš život. U Vidovdanu sagledavamo i osećamo najjasnije određenje našeg naroda koje se zove "Kosovski zavet". Reč je o našem najdubljem i najistinitijem svedočenju Novog zaveta. Ovo su važne godine - sedam vekova manastira Gračanice i 150 godina Prizrenske bogoslovije - rekao je Rakočević.

Inače, pored velikog broja meštana, svečanom otvaranju "Vidovdanskih svečanosti" prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, predstavnici lokalne samouprave i profesori Prizrenske bogoslovije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova