PRINC FILIP - ODUŽIMO SE PRECIMA: U gračaničkom Domu kulture otvorene tradicionalne "Vidovdanske svečanosti"

D. ZEČEVIĆ

02. 06. 2022. u 20:30

"VIDOVDANSKE svečanosti" i izložbu dobitnika nagrade "Longin", istaknutog slikara Milana Cileta Marinkovića, u gračaničkom Domu kulture u sredu uveče otvorili su princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

ПРИНЦ ФИЛИП - ОДУЖИМО СЕ ПРЕЦИМА: У грачаничком Дому културе отворене традиционалне Видовданске свечаности

Sa otvaranja "Vidovdanskih svečanosti" / Foto D: Z.

Princ Filip Karađorđević je istakao da je svestan koliko su "Vidovdanske svečanosti" značajne za srpski narod na Kosovu i Metohiji:

- Za mene Vidovdan ima veliki značaj. Zato smo i odlučili da se upravo na Vidovdan preselimo u Srbiju i ovde nastavimo život. "Vidovdanske svečanosti" su prilika da sa ovog mesta pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima na ovim prostorima stvaranjem regiona napretka i saradnje. Tako ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu. Moram da pomenem i kralja Petra I i kralja Aleksandra I koje istorija pamti kao oslobodioce Kosova i zato mi je čast da kao njihov potomak i naslednik otvorim ovogodišnje "Vidovdanske svečanosti".

Prethodno je izložbu slika Cileta Marinkovića otvorila njegova ćerka princeza Danica.

- Izuzetna mi je čast da govorim o očevom radu ja kao svedok dela koja su nastala i prolazila kroz atelje kao jedan vizuelni narativ koji prati moje detinjstvo, odrastanje ali i živote mnogih ljubitelja njegovog slikarstva - istakla je princeza Danica.

Direktor Doma kulture Živojin Rakočević naglasio je da je ovogodišnja svečanost mali doprinos važnim jubilejima.

- Na početku smo putovanja posvećenog Vidovdanu, našem najvažnijem nacionalnom prazniku koji zahvata ceo naš život. U Vidovdanu sagledavamo i osećamo najjasnije određenje našeg naroda koje se zove "Kosovski zavet". Reč je o našem najdubljem i najistinitijem svedočenju Novog zaveta. Ovo su važne godine - sedam vekova manastira Gračanice i 150 godina Prizrenske bogoslovije - rekao je Rakočević.

Inače, pored velikog broja meštana, svečanom otvaranju "Vidovdanskih svečanosti" prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, predstavnici lokalne samouprave i profesori Prizrenske bogoslovije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!