PARASTOS ZA DIMITRIJA: Osamnaest godina od ubistva učenika iz Gračanice

D. Z.

05. 06. 2022. u 20:10

POVODOM osamnaestoodišnjice ubistva Dimitrija Popovića tada sedamnaestogodišnjeg učenika srednje Medicinske škole u Gračanici, danas je na gračaničkom groblju služen parastos, dok su se porodica i prijatelji dečaka koji je ubijen dok je sa svojim drugovima čekao red ispred kioska brze hrane, okupili i ispred kapele u centru Gračanice sagrađene kao spomen na njega.

ПАРАСТОС ЗА ДИМИТРИЈА: Осамнаест година од убиства ученика из Грачанице

Foto: D.Z.

Na Dimitrija i njegove drugare, 5 juna 2004 godine koji su se u večernjim satima nalazili ispred kisoka brze hrane pucano je iz vozila u pokretu.

Dimitrije je pogođen u glavu, u predelu potiljka i odmah je podlegao povredama.Za njegovo ubistvo optuženi su tada takođe maloletni Albanci iz Prištine, Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a Krasnići je osuđen na šest godina zatvora.

Inače, osim parastosa na groblju i pomena u centru u Gračanici se održava i memorijalni turnir "Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija" koji je počeo 1. juna i završava se na dan njegovog ubistva.

Pre nekoliko godina ustanovljena je i likovna nagrada koja nosi ime ubijenog mladića a dodeljuje se u okviru manifestacije Vidovdanske svečanosti.

BONUS VIDEO:

"ZNAM DA NAS DAMJAN GLEDA SA NEBA": Kod Trstenika počeo Prvi Memorijalni turnir posvećen malom borcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!