MOJE PERO UVEK VODE RADOZNALOST I MAŠTA: Pisac, prevodilac Zoran Penevski povodom nagrade Zmajevih dečjih igara za dečju književnost

M. Mirković

20. 06. 2022. u 15:56

PISAC, urednik i prevodilac Zoran Penevski, na ovogodišnjem izdanju jednog od najvećih festivala za decu u Srbiji, legendarnim Zmajevim dečjim igrama, ovenčan je Nagradom za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, za svoje dosadašnje književno delo.

МОЈЕ ПЕРО УВЕК ВОДЕ РАДОЗНАЛОСТ И МАШТА: Писац, преводилац Зоран Пеневски поводом награде Змајевих дечјих игара за дечју књижевност

Foto Laguna

- Izuzetna je čast dobiti ovo priznanje, jer se u svojim knjigama najviše bavim neočekivanim odgovorima na suštinski važna pitanja i probijanjem postojećih granica kad su u pitanju teme i način pripovedanja. To je istovremeno i znak da su Zmajeve dečje igre još uvek radoznalog, vedrog i hrabrog duha, i zbog toga sam im beskrajno zahvalan - kaže Penevski povodom nagrade, koju mu je jednoglasno dodelio upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre. Upravni odbor Zmajevih dečjih igara radio je u sastavu dr Agota Vitkai Kučera, predsednica i članice mr Jovanka Ulić i Milica Dondur Miškov.

Penevski je autor romana za decu i mlade "Budimir i retke vrste" (2013), "Sara i zaboravljeni trg" (2015), "Sara i januar za dve devojčice" (nagrada "Rade Obrenović", 2018), "Selena se budi" (2019), "Okean od papira 1-6". Po mišljenju žirija nagrade "Rade Obrenović", koji mu je dodelio ovo priznanje 2020. za prelepo šestoknjižje - roman "Okean od papira", delo Penevskog "predstavlja dragoceni pomak u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu".

- Okosnicu mojih knjiga za decu i mlade predstavljaju radoznalost i mašta, želja za postavljanjem pitanja koja junake vodi ka neočekivanim odgovorima, što vodi ka drugačijem pogledu na svet. A bez njega nema odrastanja. "Okean od papira" je najzahtevnije delo jer je za odvažnije čitaoce, uronjen je u poseban poetski jezik, predstavlja možda jedini roman oniričke fantastike za mlade, a u njemu ima mnogo izazova i zamki za sve ljude širokog duha i obrazovanja - navodi autor koji je, pored spisateljskog rada te aktivnog prevodilačkog i uredničkog angažmana, i scenarista i priređivač.

Preveo je više od pedeset knjiga sa engleskog, nemačkog i makedonskog jezika, a uredio je više od pet stotina izdanja.

Kao urednik u "Maloj Laguni", zadužen za odabir i plasman naslova za najmlađe i one nešto starije, zaslužan je za objavljivanje pedesetak knjiga domaćih autora, od kojih su mnoge nagrađene. Dela Penevskog zastupljena su u više antologija književnosti za decu.

 

NAGRADE I PREVODI

RADOVI Penevskog su prevedeni na engleski, francuski, holandski, slovenački, mađarski i makedonski jezik. Dobitnik je više priznanja za svoj književni rad, među kojima je i Nagrada Udruženja dečjih pisaca Crne Gore za doprinos razvoju dečje književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)